Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение Снимка: © Булевард България

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет, че извънредното положение в България няма да бъде удължавано изтичането си на 13 май.

На извънредното видеоконферентно заседание правителството е изготвило преоктозакон, който да осигури оставането в сила на голяма част от мерките и след неговия край. По думите на Горанов ще са активни още два месеца.

Финансовата мярка "60/40" ще е в действие до 30 юни, докато по-голямата част от останалите, засягащи икономическото възстановяването остават до края на годината. Социалното министерство е предложило неплатеният отпуск за 2020 година да бъде увеличен от 30 на 60 дни.

Запазването на мерките ще бъде осъществено чрез промяна на предходните и заключителни разпоредби на чл. 61 и чл. 63 от закона за здравето, които дават правомощия на министърът на здравеопазването да определи с наредба ограничителните мерки - тези за изолация на заразно болни, на контактите с тях и на хората, пристигащи от чужбина,, за които 14-дневната карантина ще остане задължителна.

След 13 май ще бъде възобновена пълноценната работа на съдебната система, като ще останат ограниченията единствено за частните съдебни изпълнители, които няма да налагат запори и да извършват принудителни мерки по събиране на задълженията.

През настоящата учебна година няма да бъде проведено национално външно оценяване в края на 4 и 10 клас, съобщи министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Степента на постигане на компетентностите за съответния етап на учениците ще бъде установена след началото на учебната 2020/2021 година.

Очаква се парламентът да гласува промените през тази седмица.

Очаквайте още информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024