Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение Снимка: © Булевард България

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет, че извънредното положение в България няма да бъде удължавано изтичането си на 13 май.

На извънредното видеоконферентно заседание правителството е изготвило преоктозакон, който да осигури оставането в сила на голяма част от мерките и след неговия край. По думите на Горанов ще са активни още два месеца.

Финансовата мярка "60/40" ще е в действие до 30 юни, докато по-голямата част от останалите, засягащи икономическото възстановяването остават до края на годината. Социалното министерство е предложило неплатеният отпуск за 2020 година да бъде увеличен от 30 на 60 дни.

Запазването на мерките ще бъде осъществено чрез промяна на предходните и заключителни разпоредби на чл. 61 и чл. 63 от закона за здравето, които дават правомощия на министърът на здравеопазването да определи с наредба ограничителните мерки - тези за изолация на заразно болни, на контактите с тях и на хората, пристигащи от чужбина,, за които 14-дневната карантина ще остане задължителна.

След 13 май ще бъде възобновена пълноценната работа на съдебната система, като ще останат ограниченията единствено за частните съдебни изпълнители, които няма да налагат запори и да извършват принудителни мерки по събиране на задълженията.

През настоящата учебна година няма да бъде проведено национално външно оценяване в края на 4 и 10 клас, съобщи министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Степента на постигане на компетентностите за съответния етап на учениците ще бъде установена след началото на учебната 2020/2021 година.

Очаква се парламентът да гласува промените през тази седмица.

Очаквайте още информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022