Парламентът окончателно прие промените в Закона за здравето и реши след 13 май Министерският съвет да може да обявява извънредна епидемична обстановка в България.

Това ще се случва или на териториятата на цялата страна, или само в даден регион, за определен период от време. Ще става по предложение на министъра на здравеопазването и при наличието на един от осем критерия (вижте ги по-долу). Решението за прилагане на извънредна епидемична обстановка ще се обосновава с оценка на съществуващия епидемичен риск, извършена от главния инспектор. Ще могат да се въвеждат и допълнителни мерки за здравето.

Здравният министър ще има право да разпорежда задължителна изолация на болни от Covid-19 в болници или при домашни условия. Това ще важи също така и за контактни лица и хора, влезли в България от други държави.

Критериите за прилагане на извънредна епидемична обстановка са описани по следния начин: 

1. (ако заразните болести) са причинени от патоген с висок епидемичен потенциал (инфекциозност на причинителя, висока смъртност, множествен път на предаване или здраво носителство) и/или източникът, механизмът и пътят на предаване са необичайни или непознати.
2. представляват сериозна опасност за общественото здраве, дори когато броят на установените случаи при човека е малък.
3. може да затруднят или да забавят мерките за контрол на общественото здраве, включително поради липса на лечение и/или ваксина и/или наличие на многобройни огнища и други.
4. са с ниско имунизационно покритие на населението.
5. са необичайни за региона, сезона или населението.
6. протичат по-тежко от очакваното, имат по-висока заболеваемост и/или смъртност или са с необичайни симптоми.
7. поставят в риск уязвими или рискови групи от населението (деца, възрастни хора, бежанци, лица с имунен дефицит и/или с хронични заболявания и други).
8. имат регистрирани случаи сред медицински специалисти.

Според БСП и ДПС тези критерии не са работещи. ГЕРБ защити предложението си с аргумента, че те са формирани в документ на Световната здравна организация.

БСП и ДПС обявиха, че правителството ще може и след 13 май да налага мерки, характерни за извънредното положение, без да има такова. Дадоха за пример временното ограничаване на придвижването и ограничаване или прекратяване на дейността на обществени обекти. Опозицията смята, че въвеждането на такива ограничения е нарушение на конституцията. Управляващите отхвърлиха обвинението.

И след приключване на извънредното положение ще действат глобите, които бяха налагани до момента. Неспазването на противоепидемичните мерки, определени от здравния министър, ще се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв.

Болните и носителите, които отказват задължителна изолация или лечение, ще бъдат санкционирани с по 5000 лв. Същата глоба ще получават и контактните лица, неспазващи задължителната карантина.

ГЕРБ, „Обединени патриоти” и ДПС се разбраха министерството на туризма да субсидира чартърните полети с туристи към България. Субсидията ще бъде в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет, изпълнен с български авиопревозвач. Ще се отпуска само за полети със самолети с капацитет не по-малко от 100 места.

Публичните продани се спират за още два месеца - до 13 юли. В този период няма да текат наказателните лихви при неплащания на вземания, що се отнася до финансови институции като фирми за бързи кредити. Мярката не е в сила за кредити към банки, които вече се предоговарят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2