Парламентът окончателно прие промените в Закона за здравето и реши след 13 май Министерският съвет да може да обявява извънредна епидемична обстановка в България.

Това ще се случва или на териториятата на цялата страна, или само в даден регион, за определен период от време. Ще става по предложение на министъра на здравеопазването и при наличието на един от осем критерия (вижте ги по-долу). Решението за прилагане на извънредна епидемична обстановка ще се обосновава с оценка на съществуващия епидемичен риск, извършена от главния инспектор. Ще могат да се въвеждат и допълнителни мерки за здравето.

Здравният министър ще има право да разпорежда задължителна изолация на болни от Covid-19 в болници или при домашни условия. Това ще важи също така и за контактни лица и хора, влезли в България от други държави.

Критериите за прилагане на извънредна епидемична обстановка са описани по следния начин: 

1. (ако заразните болести) са причинени от патоген с висок епидемичен потенциал (инфекциозност на причинителя, висока смъртност, множествен път на предаване или здраво носителство) и/или източникът, механизмът и пътят на предаване са необичайни или непознати.
2. представляват сериозна опасност за общественото здраве, дори когато броят на установените случаи при човека е малък.
3. може да затруднят или да забавят мерките за контрол на общественото здраве, включително поради липса на лечение и/или ваксина и/или наличие на многобройни огнища и други.
4. са с ниско имунизационно покритие на населението.
5. са необичайни за региона, сезона или населението.
6. протичат по-тежко от очакваното, имат по-висока заболеваемост и/или смъртност или са с необичайни симптоми.
7. поставят в риск уязвими или рискови групи от населението (деца, възрастни хора, бежанци, лица с имунен дефицит и/или с хронични заболявания и други).
8. имат регистрирани случаи сред медицински специалисти.

Според БСП и ДПС тези критерии не са работещи. ГЕРБ защити предложението си с аргумента, че те са формирани в документ на Световната здравна организация.

БСП и ДПС обявиха, че правителството ще може и след 13 май да налага мерки, характерни за извънредното положение, без да има такова. Дадоха за пример временното ограничаване на придвижването и ограничаване или прекратяване на дейността на обществени обекти. Опозицията смята, че въвеждането на такива ограничения е нарушение на конституцията. Управляващите отхвърлиха обвинението.

И след приключване на извънредното положение ще действат глобите, които бяха налагани до момента. Неспазването на противоепидемичните мерки, определени от здравния министър, ще се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв.

Болните и носителите, които отказват задължителна изолация или лечение, ще бъдат санкционирани с по 5000 лв. Същата глоба ще получават и контактните лица, неспазващи задължителната карантина.

ГЕРБ, „Обединени патриоти” и ДПС се разбраха министерството на туризма да субсидира чартърните полети с туристи към България. Субсидията ще бъде в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет, изпълнен с български авиопревозвач. Ще се отпуска само за полети със самолети с капацитет не по-малко от 100 места.

Публичните продани се спират за още два месеца - до 13 юли. В този период няма да текат наказателните лихви при неплащания на вземания, що се отнася до финансови институции като фирми за бързи кредити. Мярката не е в сила за кредити към банки, които вече се предоговарят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов