НС трябваше да приеме едно нещо - механизъм за разследване на главния прокурор. И не успя Снимка: © Screenshot

Правната комисия в парламента се събра извънредно, за да продължи работата по съдебната реформа, въпреки че време за това едва ли ще има.

Депутатите взеха решение да обединят предложенията за промени в Закона за съдебната власт и четирите проекта за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се предвижда създаването на механизъм за разследване на главния прокурор. Действията им обаче вероятно биха имали по-голям смисъл, ако работата на 48-ото Народно събрание не приключваше тези дни.

Времето на действащия парламент изтича, като се очаква президентският указ за неговото разпускане и за насрочване на парламентарни избори на 2 април. Междувременно част от партиите от седмици правят всичко възможно да бавят процедурите по придвижването на законовите поправки за съдебна реформа - колкото могат.

Въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор чрез промени в закона е от ключово значение за ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчиност. За да има шанс тази част от съдебната реформа да бъде прокарана, заседанието на правната комисия трябваше да се състои още вчера и така съгласно сроковете законопроектът можеше да бъде гласуван в зала този петък.

Подобни действия обаче не бяха предприети от председателя на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ, който на два пъти забави дискусиите по въпроса. На заседанието във вторник той дори остро разкритикува служебния министър на правосъдието Крум Зарков, който призова депутатите да съберат още вчера и да обсъдят промените, за да може те да минат през пленарната зала в петък.

Чолаков видя в призивите на министъра "манипулативни твърдения" и "опит за изнасилване на Народното събрание".

"Не разбирам защо той очаква парламентът да бъде негов гумен печат в служебното правителство", заяви той по адрес на Зарков.

Председателят на правната комисия от ГЕРБ обясни, че двата общи законопроекта, направени след обединение на всички предложения, ще бъдат съобщени в пленарната зала и от тогава започва да тече срокът за допълнителни предложения между първо и второ четене. След като срокът между първо и второ четене изтече, ще бъде изготвен нов доклад в комисията и тогава евентуално ще бъде насрочено ново заседание.

Дългата процедура показва, че съдебната реформа е на практика почти обречена освен ако президентът Румен Радев не реши да забави разпускането на парламента и да му даде повече време за работа. Той обаче вече заяви, че няма такива намерения.

Промените в НПК и Закона за съдебната власт бяха внесени в Народното събрание още миналата година. Тоест - ако имаше политическа воля, вероятно темата можеше да бъде придвижена, припомни по време на заседанието на правната комисия Надежда Йорданова от ДБ, бивш министър на правосъдието в кабинета "Петков".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024