Снимка: © Министерство на правосъдието

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев обяви, че се готви ново искане за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор заради серия от нарушения. 

Първият подобен сигнал беше внесен във ВСС от Янаки Стоилов през юли 2021 г., но съветът отказа да се произнесе по него, твърдейки, че министърът на правосъдието няма право да иска оставката на главния прокурор. В момента по случая се води дело пред Конституционния съд, след което Демерджиев заяви готовност да внесе нов доклад срещу Гешев. 

В мотивите му ще бъдат включени три елемента - първият е свързан с решения на европейски съдилища, по които България е осъдена заради действията на прокуратурата. 

Второто основание е това, че "през годините, в които Иван Гешев работи като главен прокурор, се изживява като център на политическа власт", каза Демерджиев пред bTV. 

Третият мотив са сигнали от граждани за различни нарушения, допуснати както от Гешев, така и от негови подчинени. 

Демерджиев отказа да съобщи конкретни данни, но каза, че част от нарушенията са свързани с личната дейност на Иван Гешев - както като главен прокурор, така и като ръководител на Специализираната прокуратура (от 2016 г. до 2018 г.). 

Министърът посочи, че сигналите са свързани със "съдействие, обещание за съдействие и форми на натиск" спрямо конкретни лица, свързани с делата. Проверката в Правосъдното министерство по съдържанието на тези сигнали продължава все още. 

Демерджиев призова както Гешев, така и членовете на действащия Висш съдебен съвет да подадат оставки заради ниското обществено и професионално доверие в институцията. Той коментира, че Народното събрание трябва да реши дали иска да реформира ВСС и как да се случи това, след което да бъде избран нов състав, който "може да разгледа внимателно искането (за отстраняване на главния прокурор) и да го уважи".

На въпроса дали действащите членове на ВСС не биха го направили - той отговори, че наблюденията му от работата на съвета в последните 6 месеца са, че "ВСС бяга от решаването на такива въпроси, заобикаля проблема с различни процедурни хватки; но неговата задача е да ги решава, подобно поведение е неприемливо". 

Три дела срещу бившия кмет на Пловдив са спрени около изборите

Последният сигнал на Демерджиев до ВСС е свързан със синхронното прекратяване на три досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев през март и април 2021 г. в периода на изборите за 45 Народно събрание. 

"Получих сигнала и документите малко преди изборите (на 14 ноември, б.р.). Реших да изчакам, защото моята цел не е да оказвам влияние върху вота, а да се получи прозрачност на работата на прокуратурата. Разследванията са образувани през 2016, 2018 и 2020 г., и макар да започват в доста различни периоди, приключват в един и същ момент. След толкова години разследване тези дати са подозрително близки до изборите за 45 Народно събрание. Прокурорите дължат обяснение на обществото как така са взели решение да постановят тези три акта", каза още Демерджиев. 

Той настоя и прокуратурата да даде отговор по по-ранния му сигнал за бездействието в продължение на 1,5 г. по разследване за заплаха, отправена срещу самия него от Димитър Спасов-Митко Каратиста, който използвал връзките си с главния прокурор, за да внуши страх от репресии у Демерджиев. 

Служебният министър посочи, че от 2020 г. досега е свидетелствал по 2 полицейски преписки и досъдебно производство на прокуратурата, но до момента няма никаква обратна връзка какво се случва с разследването. 

Малко след като той разказа за случилото се пред "Медиапул" обаче е получил съобщение от следователя, който го е разпитвал по сигнала през пролетта на 2021 г. - оказва се, че магистратът е бил "елегантно" върнат на друга служба и в момента е принуден да се занимава с "тривиални дела". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект