Снимка: © Булевард България

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внася във Висшия съдебен съвет искане за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев.

То е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в обем на 100 страници за допуснати нарушения от страна на обвинител №1.

"В постипълита информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", каза Стоилов.

Правосъдният министър е насрочил заседание на пленума на ВСС за 22 юли, на което да бъде обсъдено искането му.

„Учудени сме от това защо Стоилов внася сигнала срещу Гешев едва сега – дни преди да изтече мандатът на служебното правителство“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от bTV. Тя определи ситуацията като „политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар. Според нея в предложението не се съдържат юридически аргументи и то е „без никаква конкретика“.

Един от вариантите за опит за смяна на главния прокурор може е именно по искане на министъра на правосъдието. Другият е предложение на най-малко трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. ВСС е съставен от 25 членове, 14 от които формират съдийска колегия, а останалите 11 – прокурорска.

За валидни основания за отстраняване на обвинител номер едно се считат тежки нарушения или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Те трябва да бъдат доказани.

Ако проверка, извършена от Инспектората на ВСС, открие нарушения и пленумът на съвета реши, че те са основателни и доказани, се пристъпва към гласуване. Главният прокурор може да бъде отстранен с поне 17 гласа „за“ от състава на пленума на ВСС. Ако предложението за отстраняване събере мнозинство, то президентът може да отстрани с указ обвинител №1.

Срещу Иван Гешев се проведоха масови протести през лятото и есента на 2020 г., а наскоро те бяха подновени с палаткови лагери пред Съдебната палата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"