Правото на аборт в САЩ е под въпрос след необичаен теч на информация от Върховния съд Снимка: © Getty Images

"Роу vs. Уейд" е краткото име, с което е познато едно от най-известните и оспорваните решения на Върховния съд на САЩ от 1973 г. - решението, което грантира защита на правото на бременните жени да направят аборт, без да подлежат на извънредни ограничителни мерки, налагани от страна на щатските власти.

Казусът е с историческа значимост за Америка, като се свързва не само с възхода на феминисткото движение в страната, но и с крайната ответна реакция от страна на консервативните елити. Почти 50 години по-късно това решение на Върховния съд може да се окаже невалидно, заради ново тълкуване на проблема със защитата на правата на жените от страна на съдиите.

Новината беше обявена от Politico, които публикуваха изтекъл документ от 98 страници, написан от върховния съдия Самюел Алито.

Докладът представлява първа чернова на решението, което мнозинството би трябвало да одобри. В него се казва, че "произнасянето по Роу е груба грешка от самото начало" и, че е "крайно време да спазим конституцията и да върнем темата за абортите в ръцете на избраните представители на народа".

Документът предполага, че всеки щат в Америка би трябвало да има възможност сам да определя ограниченията за правото на аборт на жените - дори да реши, че ще ги забрани изцяло.

Не е ясно дали черновата е редактирана впоследствие - официално Върховният съд все още не се е произнесъл по жалбата срещу прецедента от 1973 г. Документът обаче е форматиран като евентуално бъдещо решение на мнозинството в съда.

Самото изтичане на цялото решение на Алито е събитие, което не се е случвало в историята на най-висшата съдебна институция в САЩ, въпреки че медиите често са разбирали какво се случва по време на дебати между съдиите при закрити врата.

Досега Върховният съд не е допускал текстовете на решенията му да стават публично достояние, преди вътрешната процедура да бъде завършена в условия на конфиденциалност.

Politico цитират свой източник, според когото четирима съдии (номинирани от Републиканската партия) са подкрепили позицията на Алито, отричаща правната сила на "Роу vs. Уейд". Това са Кларънс Томас, Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет - последните трима от тях бяха изпратени във Върховния съд при мандата на Доналд Тръмп.

Трима от останалите съдии - Стивън Брайър, Соня Сотомайор и Елена Кейган - вероятно ще подпишат едно или повече особени мнения. Не е ясно как ще гласува председателят на Върховния съд Джон Робъртс, който беше излъчен в мандата на Джордж Буш-младши, но обикновено се старае да заема балансирана позиция между двете крила.

Евентуално отменяне на "Роу vs. Уейд" ще доведе до незабавното възстановяване на забраната за аборти в поне 13 щата, пише Axios. Очаква се да бъдат въведени и нови ограничения в щати, управлявани от Републиканско мнозинство, които биха затруднили значително свободата на избор на бременните жени.

"Жените в някои региони на страната - особено в южните щати - ще трябва да пътуват стотици километри, за да стигнат до клиника за аборти. Това ще засегне извънредно много бедни и цветнокожи жени", коментира изданието.

Избухването на скандала заради изтеклия документ се случва в разгара на предизборната кампания за междинните избори за Конгреса, планирани за есента на 2022 г. Евентуално утвърждаване на това проекторешение ще е огромна победа за крайното консервативно крило в Републиканската партия, в чийто център сега стои Доналд Тръмп.

Възможно е това да доведе и до обратен ефект - сплотяване на избирателите на Демократическата партия, които подкрепят свободното право на избор на жените.

Според изследване на общественото мнение през януари 2022 г. за CNN - 69% от хората в страната казват, че са против отмяна на решението за "Роу", докато 30 на сто подкрепят консервативната позиция срещу абортите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023