Снимка: © Getty Images

"Роу vs. Уейд" е краткото име, с което е познато едно от най-известните и оспорваните решения на Върховния съд на САЩ от 1973 г. - решението, което грантира защита на правото на бременните жени да направят аборт, без да подлежат на извънредни ограничителни мерки, налагани от страна на щатските власти. 

Казусът е с историческа значимост за Америка, като се свързва не само с възхода на феминисткото движение в страната, но и с крайната ответна реакция от страна на консервативните елити. Почти 50 години по-късно това решение на Върховния съд може да се окаже невалидно, заради ново тълкуване на проблема със защитата на правата на жените от страна на съдиите. 

Новината беше обявена от Politico, които публикуваха изтекъл документ от 98 страници, написан от върховния съдия Самюел Алито.

Докладът представлява първа чернова на решението, което мнозинството би трябвало да одобри. В него се казва, че "произнасянето по Роу е груба грешка от самото начало" и, че е "крайно време да спазим конституцията и да върнем темата за абортите в ръцете на избраните представители на народа". 

Документът предполага, че всеки щат в Америка би трябвало да има възможност сам да определя ограниченията за правото на аборт на жените - дори да реши, че ще ги забрани изцяло

Не е ясно дали черновата е редактирана впоследствие - официално Върховният съд все още не се е произнесъл по жалбата срещу прецедента от 1973 г. Документът обаче е форматиран като евентуално бъдещо решение на мнозинството в съда. 

Самото изтичане на цялото решение на Алито е събитие, което не се е случвало в историята на най-висшата съдебна институция в САЩ, въпреки че медиите често са разбирали какво се случва по време на дебати между съдиите при закрити врата. 

Досега Върховният съд не е допускал текстовете на решенията му да стават публично достояние, преди вътрешната процедура да бъде завършена в условия на конфиденциалност.

Politico цитират свой източник, според когото четирима съдии (номинирани от Републиканската партия) са подкрепили позицията на Алито, отричаща правната сила на "Роу vs. Уейд". Това са Кларънс Томас, Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет - последните трима от тях бяха изпратени във Върховния съд при мандата на Доналд Тръмп. 

Трима от останалите съдии - Стивън Брайър, Соня Сотомайор и Елена Кейган - вероятно ще подпишат едно или повече особени мнения. Не е ясно как ще гласува председателят на Върховния съд Джон Робъртс, който беше излъчен в мандата на Джордж Буш-младши, но обикновено се старае да заема балансирана позиция между двете крила. 

Евентуално отменяне на "Роу vs. Уейд" ще доведе до незабавното възстановяване на забраната за аборти в поне 13 щата, пише Axios. Очаква се да бъдат въведени и нови ограничения в щати, управлявани от Републиканско мнозинство, които биха затруднили значително свободата на избор на бременните жени. 

"Жените в някои региони на страната - особено в южните щати - ще трябва да пътуват стотици километри, за да стигнат до клиника за аборти. Това ще засегне извънредно много бедни и цветнокожи жени", коментира изданието. 

Избухването на скандала заради изтеклия документ се случва в разгара на предизборната кампания за междинните избори за Конгреса, планирани за есента на 2022 г. Евентуално утвърждаване на това проекторешение ще е огромна победа за крайното консервативно крило в Републиканската партия, в чийто център сега стои Доналд Тръмп. 

Възможно е това да доведе и до обратен ефект - сплотяване на избирателите на Демократическата партия, които подкрепят свободното право на избор на жените. 

Според изследване на общественото мнение през януари 2022 г. за CNN - 69% от хората в страната казват, че са против отмяна на решението за "Роу", докато 30 на сто подкрепят консервативната позиция срещу абортите. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия