Празнуваме Гергьовден - триумфът на вярата и победата на доброто срещу злото

Гергьовден е един от най-почитаните празници в България, след Рождество Христово, Цветница и Великден. Една от причините са близо 240-те хиляди именници, сред които са не само Георги, но и Гергина, Георгина, Гергана, Гинка, Генчо и др.

Свети Георги Победоносец е светец воин, мъченик и покровител на армията.

Интересен факт е, че във Великобритания и Грузия свети Георги се почита като национален светец, като той се чества и от православни, и от католици.

Защо на 6 май?

Датата на смъртта на светеца е и неговият празник, като според календара, следван от БПЦ, това е 23 април.

На 23 април празнуват и в Гърция, и в Румъния. Но в България БПЦ запазва датата по стар стил - 6 май. Защо? Разковничето се крие в печеното агне, което е задължително на трапезата. 23 април може да се окаже преди Великден и тогава заради постите яденето на агнешко за съблюдаващите християни не е възможно. А 6 май вече почти сигурно Великден е минал.

Според житията родното място на свети Георги е Кападокия в днешна Турция около 280 г. сл. Хр., докато умира в град Лид в Палестина през 303 г.

Светецът е бил войник, дори началник, но по време на гоненията на Диоклециан, той смело защитил своята вяра, а императорът го затворил и измъчвал.

В житието е подробно описано как Бог го спасява от най-различни опасности, включително когато императорът го хвърлил в яма с негасена вар, но след три дни го намерили невредим. Накрая отсякли главата му с меч.

Смелостта, с която той защитава своята вяра, е вдъхнала сили на мнозина негови съвременници да приемат Християнството и да не се страхуват да го изповядват.

Няколко години след смъртта на мъченика през 311 г. император Галерий отменя гоненията срещу християните, а скоро след това император Константин приема вярата и затвърждава едикта за толерантността. Поддържа го през цялото си управление, като е смятан за първия християнски римски император.

Легендите около Георги са безброй, но една от тях е създала първообраза, с който всички разпознаваме този светец.

Според нея - някога град Селем в Либия е съществувал страховит дракон. За да го умиротворят, местните хора му предоставяли по две овце на ден. По-късно хората започнали да жертват не само животно, но и по едно дете, избирано с жребий.

Когато един ден жребият се пада върху дъщерята на владетеля, Георги се изправя срещу дракона и го пробожда с копието си - и така става символ на победата на вярата срещу злото.

Св. Георги е превърнат в образ на светия воин по време на кръстоносните походи, когато рицарите виждат в легендата за убийството на дракона символ на победата над исляма.

Ричард Лъвското сърце го почита като защитник на всички войници, знамето с червения кръст на св. Георги върху бяло платно днес се възприема като флаг на Англия и в по-късните векове е интегриран в знамето на съюза на Великобритания заедно със символите на светците-покровители на Шотландия и Ирландия.

Ден на храбростта и празник българската армия

Веднага след Освобождението княз Батенберг учредява денят на храбростта.

От 1931 г. 6 май се чества за професионален празник на военнослужещите и празник на Българската армия. Впоследствие двата празника се сливат на Гергьовден. По традиция се освещават военните знамена и знамената-светини, отслужва се панахида за загиналите и молебен за живите, а след това започва военният парад с представители на различни подразделения и демонстрация на военна техника.

Защо се яде агне?

Яденето на агне има своите корени в Стария завет, в Библията, когато на празник Пасха всяко семейство е трябвало да заколи едно агне.

Обикновено с агнешко месо се прави и така нареченият курбан - отдаване на дарове за материално и духовно насищане на ближните като акт на благодарност към Бога и измолване на благословението Божие върху всички.

Обичай е на трапезата да има много хора и агнето да се споделя.

Именници или не, почитатели на армията или пацифисти, всички можем да потърсим покровителството на свети Георги за нас и нашите близки - за победа над злото, благополучие, здраве и мирен живот в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024