"Трябва ли ни пречиствател за въздуха у дома или в офиса" отдавна не е въпрос, на който се чудим какво да отговорим. По-правилното питане е: какъв уред да изберем и кои са критериите, които са важни?

В последния месец в домашни условия тестваме уреда на Philips от серия 3000i. 

Какво може един уред и как изглежда са двата основни фактора, които влияят на избора. 

Най-добрият вариант е компактният размер да бъда съчетан с висока производителност. В нашия случай благодарение на 360° въздушен поток уредът ефективно покрива помещения с размер до 62 м², разпределяйки чист въздух във всеки ъгъл на стаята.

От гледна точка на бързина – въздухът в пространство от 20 квадратни метра може да бъде пречистен за 6 минути. 

Ползваме пречиствателя в спалнята, тъй като това е мястото, където прекарваме най-много време в жилището ни. Когато готвим обаче - тъй като имаме интегрирана кухня, част от голям дневен тракт - местим уреда. Същото правим и когато се събираме повече хора в една стая. От тази гледна точка, компактният размер е изключително важен. 

Вторият фактор са филтрите, с които пречиствателят разполага.

Те са консуматив и ако трябва да се сменят често, това би представлявало допълнителен разход за домакинството. Този пречиствател на Philips има комбиниран трислоен филтър с живот до 3 години. Тук е важно да отделим и малко внимание на вида частици, които успява да улови.  

NanoProtect Hepa филтърът на нашия пречиствател улавя до 0.003 микрона. Частиците на цигарения дим например, един от често срещаните замърсители на въздуха у дома, стигат до 0.01 микрона. Това е размер, с който филтърът на пречиствателите на въздух Philips се справя без проблем.

Покрай пандемията станахме специалисти по големината на вирусите, така че вече знаем, че това конкретно устройство успява пречисти въздуха от частици, по-малки и от най-малкия познат на науката вирус - Зика. 

Освен вируси, от подобен уред очакваме да “арестува” и всички фини прахови частици, които влизат у дома, когато проветряваме: алергени, бактерии, домашен прах, полени, така популярни през пролетта, и други замърсители. 

Неотдавна гледахме само на цигарения дим като на онова, което трови въздуха у дома, и затова проветрявахме след пушачите. В последните години нивото на информираност за това какво е въздухът и защо е важно да се грижим за него се повиши значително. Вече има мобилни станции и карти, които ни показват каква е замърсеността на градския въздух в района, в който се намираме. 

Истина е обаче, че вкъщи често се случват не по-малко “страшни” неща.

Дори и почистващите препрати, с които обработваме различни повърхности у дома, могат да нарушат баланса на въздуха. Парфюмите, лаковете за коса, лакочистителят също са вредители за чистия въздух. Да не говорим за готвенето, пърженето и прахът, който се събира особено ако сте в по-населена част на града. 

Уредът на Philips за секунди реагира на променящата среда и адаптира режима си на работа.

Когато вече се приготвяме за лягане, разгъваме завивки, сгъваме дрехи - действия, на които устройството реагира веднага и минава в друг режим на работа, който известява със светлинен сигнал в червено и с повишена скорост на работа - все едно, че се е включило турбото на двигателя на колата ви. Всъщност, точно турбото се включило, но на пречиствателя. 

Режимите на работа на устройството са 4 - не е необходимо всеки път да сменяте скоростите сами, пречиствателят си знае работата. 

Нещо много важно, което за малко да пропуснем, е звуковият фон на пречиствателя.

Приятно е да знаем, че един уред работи, но още по-добре е, ако може да не го чуваме. Тук случаят е точно такъв. Устройството има нощен режим, но и без него е толкова тих, че дори не са налага да го пускаме, като спим. 

Може и да ви се види странно, но дори и без специално оборудване, когато влезете в стая, в която този пречиствател е работил, просто ще помиришете чистотата на въздуха. Същото е и усещането като се будите сутрин - все едно сте спали в планина на широко отворен прозорец. Дори и ранното ставане не ви тежи толкова, чувствате се отпочинали. 

Разбира се, на дисплея или чрез приложение на телефона си, следите точното ниво на различните замърсители у дома – алергени, фини прахови частици, вредни газове. През приложението можете да контролирате пречиствателя – да го включвате или изключвате, да получавате полезни съвети как да поддържате дома си по-чист, също така и да виждате какво е замърсяването навън в района, в който живеете.

На около третата седмица от ползването на пречиствателя отворихме решетката под която се крие филтърът - той е голям и цилидричен, а за да го почистите, трябва просто да включите прахосмукачаката и да съберете едрия прах, косми и други замърсители, уловени от предфилтъра. Няма нужда да гадаете кога е замърсен, защото на екрана има индикация и щом тя светне в червено, време е да го почистите. Когато настъпи моментът за смяна, икона ще ви извести за новината, като ще получите известие и в мобилната апликация. 

Между другото, ако имате куче или котка, този уред много ще помогне за чистотата на въздуха вкъщи. 

Още нещо, което би ви било полезно при избора на пречиствател на въздух е схемата на изчисление на площта, за която е подходящ. В случая става дума за един детайл, който може да ви е от ползва - Philips измерват този рейтинг по китайската схема (GB/T), която е много по-строга и взискателна, за разлика от други производители, които използват либералната канадската схема. Китайската схема за определяне на площта предполага, че въздухът е по-замърсен, следователно намалява размера на помещение, за да подсигури все така високата ефективност на пречистване на въздуха. За съжаление, знаем че въздухът ни е сред най-замърсените в Европа, така че обърнете внимание и на този момент. 

След като се сдобиете с подходящия уред, пожелаваме ви той да свети само в синьо - това е цветът на чистия въздух. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

45 минути в главата на Рамзан Кадиров: "Събарянето на съветски паметници е сатанизъм"

"Страхувам само от санкциите на Всевишния и от санкциите на Путин"

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против