Предизборната кампания за четвъртия поред предсрочен вот започна Снимка: © Getty

Официалният старт на предизборната кампания за парламентарните избори на 2 април е даден. Точно в полунощ на 3 март България влезе в месеца за агитация преди петия поред вот в рамките на 2 години. Това са четвъртите поред предсрочни избори в страната.

Кампанията продължава до полунощ на 31 март. Във вота участват 21 партии и коалиции.

Независими кандидати за депутати има само в 2 от 31 избирателни района - Варна, където за доверие се бори бившият депутат и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки, и Ловеч - претендентът за депутат там се казва Милен Милев. Досега в историята няма нито един случай независим кандидат да е успял да се класира в новия парламент.

Правилата за агитация не са променяни - кампанията се води на български език, партиите и коалициите имат право на безплатни форми за политическа реклама в националните радио и телевизия и равен достъп до тях.

Начинът за гласуване на 2 април обаче ще е различен в сравнение с предишния вот през есента на 2022 г. ГЕРБ, БСП и ДПС - спечелили си прозвището "хартиената коалиция" в 48-ото Народно събрание, отмениха изцяло машинния вот и преброяване на гласовете във всички секции в България и чужбина с над 300 регистрирани избиратели и възкресиха старата хартиена бюлетина, която се попълва със синя химикалка. Избирателите имат право да изберат как да подадат гласа си. Машините за гласуване бяха превърнати в принтери - бележките, които устройствата пускат, вече ще се наричат "бюлетина от машина" и ще се броят ръчно от секционните избирателни комисии - точно както обикновените бюлетини.

Според последните социологически проучвания преди старта на месеца за агитация в 49-ото Народно събрание се очаква да има поне 5 партии, а още три са около ръба на 4-процентовата бариера. Това са коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП, както и "Български възход", "Има такъв народ и коалиция "Левицата".

Всички агитационни материали трябва да съдържат посланието "Купуването и продаването на гласове е престъпление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024