Предизборната кампания започна с комисия за Nexo. Даниел Митов ще проверява бившия си съпартиец Антони Тренчев Снимка: © Булевард България

Народното събрание създаде временна комисия, която да провери случая Nexo. Инициатори бяха депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Предложението беше одобрено от 190 депутати от всички парламентарни групи, без "против" и "въздържал се". За председател на комисията беше избран зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Интересен детайл е, че Даниел Митов и основателят на Nexo Антони Тренчев всъщност са бивши членове на Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. Митов беше министър на външните работи в служебния кабинет на Близнашки (2014) и в правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок (2014-2017), а Тренчев - депутат от ДБГ между 2014 - 2017 г.

Митов беше член на ръководството на ДБГ от основаването на партията през 2012 г. По същото време Тренчев започва да работи като доброволец за формацията на Кунева. През 2013 бъдещият създател на Nexo вече е и кандидат за депутат от София, а през 2014 г. става народен представител и част от централното управление на партията (до напускането си през 2017 г.).

Комисията в настоящия парламент си поставя задачата за „установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nехо и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от Nехо и Nexo Capital и свързаните с тях лица.“

Последната формулировка за "финансирането на политически партии" очевидно визира даренията на служители на Nexo към Демократична България. 15 служители на разследваната криптокомпания Nexo са дали общо 199 999 лева през 2021 година и 199 993 лева през миналата година на "Да, България". Тези данни изнесоха от самата формация, след вътрешна проверка в партията.

От Продължаваме промяната и от Демократична България подкрепиха сформирането на комисията с аргумента да не остане съмнение, че крият нещо, въпреки че съпредседателят на ДБ Христо Иванов я обяви за предизборен ход с пропагандна цел.

"Нямаме високи очаквания за тази комисия, която очевидно се прави с предизборна цел. Но ние ще я подкрепим, независимо от предизборната пропаганда", каза той и предположи, че ще бъде използвана като официална трибуна, през която информация от прокурорското разследване, която е тип следствена тайна, ще бъде подаване в публичното пространство.

Иванов настоя комисията да стане повод за разговор между политиците за финансирането на партиите, както и за приемането на закон за лобизма, който да посочи какви са нормалните отношения между политиката и бизнеса.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова директно предупреди ДБ, че ще има "много да обясняват" за дарения от компания, обвинявана във финансиране на тероризъм. Атанасова се закани и на ПП, и на бившия финансов министър Асен Василев, който ще трябва да отговаря за криптовалутите, очевидно визирайки оповестената вече информация за служебна среща между Асен Василев и представители на Nexo във връзка с възможността криптопортфейлите станат официално разплащателно средство.

Според Wall Street Journal от лятото на миналата година, когато би трябвало да е и въпросната среща, Nexo и Mastercard - една от двете най-големи компании, издатели на кредитни и дебитни карти в света, са работили по издаването на карта, срещу която има обезпечение в крипто, за територията на Европа.

Колко до предложението на Христо Иванов да се разискват и темите за лобизма и за партийното финансиране, Атанасова ги препрати към следващите парламенти.

Мирослав Иванов от ПП обърна внимание, че въпросите, с които ще се занимава комисията, са от компетентността на прокуратурата, а не на парламента, а съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов каза, че цялата работа е "една уйдурма на прокуратурата", за да могат ГЕРБ и ДПС да "тричат" опонентите си.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев използва случая да си каже за „кръга Капитал“, който според него е рекламирал продуктите на Nexo, и стигна до скандала с Ружа Игнатова, която претендираше, че има криптовалута, но дори и не стигна до блокчейн технология. Според Цонев обаче България е замесена в скандал с криптовалути и това се отразява на имиджа на страната.

Вежди Рашидов, който обикновено е отсъстващ от дебатите, този път взе думата, за да занимае аудиторията със своите проблеми с "Капитал" и "този сладур Иво Прокопиев", на когото "бил ял калайя". От високата трибуна на поста си председател на НС, Рашидов каза:

"Прилича на спор кой ми изцапа гащите. И все ГЕРБ са ги нацапали. Чакайте, бе колеги, гащите са ваши." И още: "Имаше и един виц навремето. Един твърди, че не е убил човек, а просто си е белил ябълка и човекът минал покрай него, спънал се и паднал върху чекийката. И така 12 пъти".

Финални ремарки към наименованието на комисията внесе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който поиска към името ѝ да се добави Nexo Capital - дружество от групата на Nexo, за да може "кепитъл" де е асоциация с "кръга Капитал".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024