Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи на редовния сутрешен брифинг, че че в момента тече тестване с PCR методика на 365 души от медицинския персонал в столицата.

Ще бъдат взети проби на служители от Четвърта и Пета градски болници, както и на 95 медици от общинските Първа и Втора градска болница, на 93 служители от дирекция "Аварийна помощ и превенция", на доброволци от доброволното формирование на столична община и на служители на общинската полиция. Общият брой на всички изследвани медицински работници и служители в страната ще бъде 449.

Той обяви още, че през последното денонощие са открити нови 24 случая на коронавирус, което бележи ръст с 3.8% спрямо предишния ден и прави общия брой 648.

Няма нова област, като 15 от новите болни са в София, 2 в Кърджали, 1 в Пазарджик, 1 в Сливен, 1 в Смолян и 1 в Бургас. Последните 3 са във Велико Търново - семейство с дете на 9 години, което се е прибрало от Англия. 

Има 8 нови излекувани, общо 62. Оздравели са 9.6% от засегнатите - общо 40 мъже и 22 жени на средна възраст 48 години. Починалите вече са 26, като през последните 24 часа има два смъртни случая - на жена на 44 години, която през последните 8 години е била на хемодиализа и излязла положителна проба на починал от "Пирогов" преди два дни. Жертвите са 14 мъже и 12 жени на средна възраст 64 години. 

Активните случаи в България са 560, от които 231 са в болница, а 32 на интензивно лечение.

Има и трима нови заразени медицински лица. Това са санитар от "Пирогов", лаборантка на 61 години от РЗИ Кърджали и санитарка от МБАЛ Кърджали в отделени по неврология, за която не е установено да е работила с болни от коронавирус. Общо вече са 36.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул

Амруддин Хакшенас e работил за мисията на България още от 1981 г.

Няколко безценни екстри на новия Galaxy Z Fold3 5G

Samsung променя концепцията за смартфон с Galaxy Z Fold3 5G

Варна се сдоби с "вулканичен" паметник на Васил Левски

Дарението от Съюза на арменците в България предизвика полемика в социалните мрежи

Били Айлиш променя модата - пуска нови "веган кецове" в партньорство с Nike

Моделите Air Jordan ще са с 20% рециклирани материали