Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи на редовния сутрешен брифинг, че че в момента тече тестване с PCR методика на 365 души от медицинския персонал в столицата.

Ще бъдат взети проби на служители от Четвърта и Пета градски болници, както и на 95 медици от общинските Първа и Втора градска болница, на 93 служители от дирекция "Аварийна помощ и превенция", на доброволци от доброволното формирование на столична община и на служители на общинската полиция. Общият брой на всички изследвани медицински работници и служители в страната ще бъде 449.

Той обяви още, че през последното денонощие са открити нови 24 случая на коронавирус, което бележи ръст с 3.8% спрямо предишния ден и прави общия брой 648.

Няма нова област, като 15 от новите болни са в София, 2 в Кърджали, 1 в Пазарджик, 1 в Сливен, 1 в Смолян и 1 в Бургас. Последните 3 са във Велико Търново - семейство с дете на 9 години, което се е прибрало от Англия. 

Има 8 нови излекувани, общо 62. Оздравели са 9.6% от засегнатите - общо 40 мъже и 22 жени на средна възраст 48 години. Починалите вече са 26, като през последните 24 часа има два смъртни случая - на жена на 44 години, която през последните 8 години е била на хемодиализа и излязла положителна проба на починал от "Пирогов" преди два дни. Жертвите са 14 мъже и 12 жени на средна възраст 64 години. 

Активните случаи в България са 560, от които 231 са в болница, а 32 на интензивно лечение.

Има и трима нови заразени медицински лица. Това са санитар от "Пирогов", лаборантка на 61 години от РЗИ Кърджали и санитарка от МБАЛ Кърджали в отделени по неврология, за която не е установено да е работила с болни от коронавирус. Общо вече са 36.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си