Снимка: © Getty Images

Издигане на образованието като въпрос от национална сигурност, най-малко 5% от БВП на страната да се отделя за образование и наука, край на академичните титли "на килограм", защита на учителската професия от държавата, облекчаване на абсурдно теоретичния стил на учебниците и въвеждане на нов принцип за финансиране на училищата - вместо "Парите следват ученика" - "Парите следват качеството" - това са част от идеите, които "Продължаваме промяната", ДБ, ИТН и БСП поставиха по време на преговорите за сектор "Образование".

Въпреки "съвпадението на 90%", което отчете Милко Багдасаров от БСП по време на дебата, има точки на разминаване, по които вероятно няма да се постигне абсолютно съгласие. 

ИТН например настоява за въвеждане на ограничен брой мандати на училищните директори - самият Багдасаров е един от "несменяемите" ръководители на училища и призова да се обърне внимание, че ""има директори, които са национално богатство и не бива да ги подценяваме, а да ги развиваме". Служебният образователен министър Николай Денков се обяви за намиране на баланса между двете позиции - решението дали да се даде следващ мандат трябва да зависи от оценката на неговата работа - ако директорът се справя добре, няма причина да бъде сменян. 

Социалистите не изпуснаха случая да се обявят за "недопускане на джендър идеология" в учебните програми, ИТН настояха за намаляване на броя на университетите в страната, а "Демократична България" постави на преден план и проблемите със сегрегацията на децата от ромски произход. 

Вижте основните пунктове от предложенията им, които предстои да се конкретизират в детайли от експертните групи и да се реши какво от тях ще влезе в бъдещото коалиционно споразумение: 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление