Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектор "Образование"	Снимка: © Getty Images

Издигане на образованието като въпрос от национална сигурност, най-малко 5% от БВП на страната да се отделя за образование и наука, край на академичните титли "на килограм", защита на учителската професия от държавата, облекчаване на абсурдно теоретичния стил на учебниците и въвеждане на нов принцип за финансиране на училищата - вместо "Парите следват ученика" - "Парите следват качеството" - това са част от идеите, които "Продължаваме промяната", ДБ, ИТН и БСП поставиха по време на преговорите за сектор "Образование".

Въпреки "съвпадението на 90%", което отчете Милко Багдасаров от БСП по време на дебата, има точки на разминаване, по които вероятно няма да се постигне абсолютно съгласие.

ИТН например настоява за въвеждане на ограничен брой мандати на училищните директори - самият Багдасаров е един от "несменяемите" ръководители на училища и призова да се обърне внимание, че ""има директори, които са национално богатство и не бива да ги подценяваме, а да ги развиваме". Служебният образователен министър Николай Денков се обяви за намиране на баланса между двете позиции - решението дали да се даде следващ мандат трябва да зависи от оценката на неговата работа - ако директорът се справя добре, няма причина да бъде сменян.

Социалистите не изпуснаха случая да се обявят за "недопускане на джендър идеология" в учебните програми, ИТН настояха за намаляване на броя на университетите в страната, а "Демократична България" постави на преден план и проблемите със сегрегацията на децата от ромски произход.

Вижте основните пунктове от предложенията им, които предстои да се конкретизират в детайли от експертните групи и да се реши какво от тях ще влезе в бъдещото коалиционно споразумение:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024