Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Седмицата на експертните преговори между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България" ще бъде последвана от срещи на лидерите на четирите формации, на които би трябвало да се решат спорните въпроси по бъдещото коалиционно споразумение.

Корнелия Нинова призова документът да бъде разписан, преди да се започнат разговорите за евентуални министерски назначения.

"Трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики. Едва след това да се определи структура и персонален състав на Министерски съвет. За нас на първо място е важно да бъдем социалният стълб в бъдещото управление и да защитим децата, и младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес", казва Нинова в своя позиция.

Ръководителите на експертните групи от страна на БСП са се събрали в понеделник, за да обобщят и детайлизират решенията от преговорите, като в следващите дни предстоят "допълнителни разговори и лидерска среща".

Съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев прогнозира, че и програмата, и съставът на новия Министерски съвет би трябвало да станат ясни в седмицата след свикването на 47 Народно събрание. Датата на първото му заседание беше определена за 3 декември от президента Румен Радев.

В групата на спорните въпроси, по които предстои да се вземе финално решение, той постави предложението на ДБ за запазване на максималния осигурителен праг на 3000 лв. Направен е компромис между политическите сили за поставяне на лимит за бюджетните разходи до 40% от БВП.

Панев посочии, че приема като "доста подходящи" имената на спряганите за бъдещи министри Асен Василев, Николай Денков и Бойко Рашков, за които коментира, че има приемственост със служебните правителства от последните шест месеца.

На въпроса дали съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов е потенциален кандидат за ръководител на МОСВ, Панев каза, че "звучи логично" и че колегата му е "добра кандидатура за министър".

"Но всичко е на масата. Няма нищо договорено. Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", каза той, като посочи, че партиите ще избягват стария модел на попълване на Министерски съвет по партийни квоти, който символизираше управлението на Тройната коалиция.

Дали програмата на бъдещото коалиционно правителство се изпълнява, ще се види още в първите месеци, коментира Панев, като даде за пример редица предложения за данъчни промени, записани с конкретни срокове: премахването на данък уикенд, вдигане на необлагаемата пенсионна вноска към третия стълб от 60 на 120 лв., и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022