Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Седмицата на експертните преговори между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България" ще бъде последвана от срещи на лидерите на четирите формации, на които би трябвало да се решат спорните въпроси по бъдещото коалиционно споразумение.

Корнелия Нинова призова документът да бъде разписан, преди да се започнат разговорите за евентуални министерски назначения.

"Трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики. Едва след това да се определи структура и персонален състав на Министерски съвет. За нас на първо място е важно да бъдем социалният стълб в бъдещото управление и да защитим децата, и младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес", казва Нинова в своя позиция.

Ръководителите на експертните групи от страна на БСП са се събрали в понеделник, за да обобщят и детайлизират решенията от преговорите, като в следващите дни предстоят "допълнителни разговори и лидерска среща".

Съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев прогнозира, че и програмата, и съставът на новия Министерски съвет би трябвало да станат ясни в седмицата след свикването на 47 Народно събрание. Датата на първото му заседание беше определена за 3 декември от президента Румен Радев.

В групата на спорните въпроси, по които предстои да се вземе финално решение, той постави предложението на ДБ за запазване на максималния осигурителен праг на 3000 лв. Направен е компромис между политическите сили за поставяне на лимит за бюджетните разходи до 40% от БВП.

Панев посочии, че приема като "доста подходящи" имената на спряганите за бъдещи министри Асен Василев, Николай Денков и Бойко Рашков, за които коментира, че има приемственост със служебните правителства от последните шест месеца.

На въпроса дали съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов е потенциален кандидат за ръководител на МОСВ, Панев каза, че "звучи логично" и че колегата му е "добра кандидатура за министър".

"Но всичко е на масата. Няма нищо договорено. Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", каза той, като посочи, че партиите ще избягват стария модел на попълване на Министерски съвет по партийни квоти, който символизираше управлението на Тройната коалиция.

Дали програмата на бъдещото коалиционно правителство се изпълнява, ще се види още в първите месеци, коментира Панев, като даде за пример редица предложения за данъчни промени, записани с конкретни срокове: премахването на данък уикенд, вдигане на необлагаемата пенсионна вноска към третия стълб от 60 на 120 лв., и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Живот

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарението е вдовицата на милиардер, близък с Уорън Бъфет

09:55 - 27.02.2024