Седмицата на експертните преговори между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България" ще бъде последвана от срещи на лидерите на четирите формации, на които би трябвало да се решат спорните въпроси по бъдещото коалиционно споразумение. 

Корнелия Нинова призова документът да бъде разписан, преди да се започнат разговорите за евентуални министерски назначения. 

"Трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики. Едва след това да се определи структура и персонален състав на Министерски съвет. За нас на първо място е важно да бъдем социалният стълб в бъдещото управление и да защитим децата, и младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес", казва Нинова в своя позиция. 

Ръководителите на експертните групи от страна на БСП са се събрали в понеделник, за да обобщят и детайлизират решенията от преговорите, като в следващите дни предстоят "допълнителни разговори и лидерска среща". 

Съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев прогнозира, че и програмата, и съставът на новия Министерски съвет би трябвало да станат ясни в седмицата след свикването на 47 Народно събрание. Датата на първото му заседание беше определена за 3 декември от президента Румен Радев. 

В групата на спорните въпроси, по които предстои да се вземе финално решение, той постави предложението на ДБ за запазване на максималния осигурителен праг на 3000 лв. Направен е компромис между политическите сили за поставяне на лимит за бюджетните разходи до 40% от БВП. 

Панев посочии, че приема като "доста подходящи" имената на спряганите за бъдещи министри Асен Василев, Николай Денков и Бойко Рашков, за които коментира, че има приемственост със служебните правителства от последните шест месеца. 

На въпроса дали съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов е потенциален кандидат за ръководител на МОСВ, Панев каза, че "звучи логично" и че колегата му е "добра кандидатура за министър". 

"Но всичко е на масата. Няма нищо договорено. Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", каза той, като посочи, че партиите ще избягват стария модел на попълване на Министерски съвет по партийни квоти, който символизираше управлението на Тройната коалиция. 

Дали програмата на бъдещото коалиционно правителство се изпълнява, ще се види още в първите месеци, коментира Панев, като даде за пример редица предложения за данъчни промени, записани с конкретни срокове: премахването на данък уикенд, вдигане на необлагаемата пенсионна вноска към третия стълб от 60 на 120 лв., и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция