Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Седмицата на експертните преговори между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България" ще бъде последвана от срещи на лидерите на четирите формации, на които би трябвало да се решат спорните въпроси по бъдещото коалиционно споразумение.

Корнелия Нинова призова документът да бъде разписан, преди да се започнат разговорите за евентуални министерски назначения.

"Трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики. Едва след това да се определи структура и персонален състав на Министерски съвет. За нас на първо място е важно да бъдем социалният стълб в бъдещото управление и да защитим децата, и младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес", казва Нинова в своя позиция.

Ръководителите на експертните групи от страна на БСП са се събрали в понеделник, за да обобщят и детайлизират решенията от преговорите, като в следващите дни предстоят "допълнителни разговори и лидерска среща".

Съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев прогнозира, че и програмата, и съставът на новия Министерски съвет би трябвало да станат ясни в седмицата след свикването на 47 Народно събрание. Датата на първото му заседание беше определена за 3 декември от президента Румен Радев.

В групата на спорните въпроси, по които предстои да се вземе финално решение, той постави предложението на ДБ за запазване на максималния осигурителен праг на 3000 лв. Направен е компромис между политическите сили за поставяне на лимит за бюджетните разходи до 40% от БВП.

Панев посочии, че приема като "доста подходящи" имената на спряганите за бъдещи министри Асен Василев, Николай Денков и Бойко Рашков, за които коментира, че има приемственост със служебните правителства от последните шест месеца.

На въпроса дали съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов е потенциален кандидат за ръководител на МОСВ, Панев каза, че "звучи логично" и че колегата му е "добра кандидатура за министър".

"Но всичко е на масата. Няма нищо договорено. Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", каза той, като посочи, че партиите ще избягват стария модел на попълване на Министерски съвет по партийни квоти, който символизираше управлението на Тройната коалиция.

Дали програмата на бъдещото коалиционно правителство се изпълнява, ще се види още в първите месеци, коментира Панев, като даде за пример редица предложения за данъчни промени, записани с конкретни срокове: премахването на данък уикенд, вдигане на необлагаемата пенсионна вноска към третия стълб от 60 на 120 лв., и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024