Защо е проблем летището в Милано да се казва "Силвио Берлускони" Снимка: © Getty Images

Новината, че аерогарата в Милано ще бъде кръстена на противоречивия политик Силвио Берлускони, предизвиква гняв, но и вълна на подигравки в цяла Италия. Министърът на транспорта Матео Салвини от дяснопопулистката партия "Лига" съобщи новото име в петък - летище "Милано-Малпенса" скоро ще се нарича летище "Силвио Берлускони".

Почти веднага след обявеното намерение обаче се организираха няколко онлайн петиции то да бъде отменено.

Най-голямата от тях е инициирана от Giovani Democratici Lombardia - младежката социалдемократическа партия на Ломбардия. В нея са се подписали близо 100 000 човека.

"Летището не може да бъде кръстено на такава амбивалентна и противоречива личност. Берлускони не олицетворява ценности като честност, почтеност и служба на обществото, които би трябвало да са предпоставка за подобно наименование", се казва в петицията.

"Това е знак за разпада на институциите. Светът ще ни се смее!", пише Никола ди Марко във Facebook. Той е председател на Движение "Пет звезди" в Ломбардия.

"В Италия преминахме от именуване на летищата на Фалконе и Борселино към Берлускони. От тези, които се бореха с мафията, до тези, които години наред позорят Италия по света, да не говорим за проблемите със съдебната система", допълва още той.

Заместник-председателят на съвета на провинция Биела Грета Коготи от социалдемократическата партия пък иронично направи друго предложение - Италия да му посвети "масажен салон с щастлив край".

Социалните мрежи също бяха заляти от мемета и сатирични коментари относно обявената инициатива.

В един сатиричен акаунт например е показан фиктивен надпис на стената на летището, който гласи "Siete Communisti" ("Вие сте комунисти") - така Берлускони обичаше да атакува политическите си опоненти.

Под него е поставен друг, сочещ към "Площада на Бунга Бунга" (Piazza del Bunga Bunga).

По така нар. дело "бунга - бунга" за предполагаем секс с непълнолетна Берлускони беше оправдан на трета инстанция, но само защото съдиите му повярваха, че не е знаел, че въпросното момиче няма навършени 18 години.

Италианецът ръководеше три правителства между 1994 и 2011 г. Кариерата му на власт беше съпътствана с редовни скандали, обвинения в корупция и данъчни престъпления. През 2012 г. той беше признат за виновен за укриване на данъци, но забраната за заемане на публични длъжности не му попречи да се върне отново в политиката след изтичането на срока ѝ през 2018.

През 2019 той спечели мандат в Европейския парламент, а три години по-късно отново влезе във властта като партньор на "Братята на Италия" на премиера Джорджа Мелони.

Берлускони почина на 12 юни 2023 г. в Сеграте, предградие на Милано, като няколко седмици по-рано беше диагностициран с левкимия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024