Премахнаха заведението пред Народния театър след сигнали за редица нарушения Снимка: © Спаси София

Заведението на открито пред Народния театър „Иван Вазов“ беше премахнато няколко дни след като от гражданската инициатива „Спаси София“ сигнализираха до Столична община, че то е незаконно и собствениците не плащат наем.

На площада пред театъра е останала само малка шатра, под която се намираше барът на заведението. Масите и столовете са премахнати.

„Спаси София“, които се бореха срещу затварянето на кафенето, определят случилото се като „победа за законността и реда“. „Ето как само с отстраняването на незаконните конструкции, целият площад веднага става по-отворен, приветлив и комфортен“, пишат те във Facebook.

Преди няколко дни общинският съветник от гражданското движение Борис Бонев показа документи, според които заведението е незаконно поради няколко причини. Според градските активисти собствениците не плащали наем за заетата общинска площ на район Средец, а управляващите „си затварят очите“ години наред.

„Изискал съм официално информацията както от (кмета на района) г-н Трайков, така и от г-жа (Йорданка) Фандъкова, но в район Средец нямат никакви данни за направени плащания. Чудя се как е възможно години наред в центъра на София да съществува огромно заведение и никой да не забележи, че собственикът никога не е плащал наем? Това поражда обосновани съмнения за чадър и корупция", каза Борис Бонев.

Трайчо Трайков обясни във Facebook преди няколко дни, че има издадена заповед за премахване от главния архитект на Столична община, тя е връчена (въпреки че дружеството е подало фалшив адрес) и в момента тече срок за обжалване пред НАГ до 27 декември. Поради обстоятелството, че договорът е сключен директно между СО и изпълнителя, а не с район Средец, от администрацията му изпратили цялата документация и до Дирекция „Общински приходи“, отдел „Ревизии и събиране на вземания“ към СО.

Документите, публикувани от „Спаси София“ показват още, че заведението е заемало място, което не е одобрено по схемата за поставяне. То е било на двойно по-голяма площ от позволената.

"Заведението трябва да е изцяло извън площада и пространството пред Народния театър, но в противоречие с одобрената схема за поставяне е изместено почти по средата на пространството“, каза Бонев.

Друго нарушение е, че кафенето е имало разрешение да работи само в месеците с „хубаво време“, тоест да се премахва през зимата, но беше отворено целогодишно.

"Нещо повече, там трябва да има само маси, но не и масивни найлонови тенти, които изцяло загрозяват една от най-красивите сгради и пространства на София“, обявиха от гражданското движение и зададоха въпроса къде е бил Столичният инспекторат през цялото това време.

„Проблемът с незаконните шатри, павилиони, будки обаче е навсякъде, особено по централни улици като Витоша, Солунска, Граф Игнатиев, Ангел Кънчев... Масово не се спаза тротоарното право, а масивни конструкции с декинги и аквариуми са окупирали улиците при разрешени само маси и чадъри. Тези действия правят София по-грозна, ощетяват бюджета на софиянци, а отделно представляват присвояване на публичните пространства“, заявиха от „Спаси София“.

Те настояват за масови проверки на Столичния инспекторат, глоби за нарушителите и премахване на „всички незаконни елементи“ навсякъде в София.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024