Полша остро разкритикува балтийския газопровод "Северен поток 2". "Северен поток 2 е стъпка в грешна посока", заяви полският премиер Матеуш Моравецки в интервю пред немския "Welt" в навечерието на визитата на канцлера Меркел в Москва.

Съществува т.нар. „най-лош сценарий“, който трябва да се избягва: „Москва не трябва е в позиция да може да изнудва ЕС със замразяване на доставките на газ“, казва той.

Полският държавен изразява "бледа надежда", че проектът може да бъде спрян в резултат на последните американски санкции. Те вероятно ще го "забавят, но няма да спрат", казва Матеуш Моравецки. "В Полша, разбира се, бихме предпочели изграждането на "Северен поток 2" "никога да не бе започвало."

В събота германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне  в Москва с Владимир Путин, за да обсъдят бъдещето на газопровода в Балтийско море, който ще пренася втечнен газ до Германия, заобикаляйки Украйна. 

В края на миналата година Съединените щати наложиха санкции на компаниите, които преди това са положили подводните тръби. Една от компаниите-подизпълнителки на руско-германския проект - швейцарската Allseas, която работи по монтирането на тръбите на "Северен поток 2" - обяви, че замразява дейностите си по газопровода. 

Вашингтон разглежда "Северен поток 2" като заплаха за сигурността поради увеличаващата се зависимост на европейските държави от руски енергийни източници. 

Русия обяви, че може да завърши спорния газопровод до края на 2020 г и сама. От 2100 километра трасе, около 300 предстоят да бъдат изградени. 

За разлика от Полша, правителството на Германия защитава газопровода, като твърди, че удвояването на капацитета за газови доставки ще е от ключово значение за европейската индустрия.

Позициите в ЕС по казуса се различават сериозно. 

Доколкото страни като Полша и Литва смятат проекта за заплаха за енергийната сигурност на съюза, а Дания блокира довършването на строителството през последните няколко месеца, в началото на 2019 г. Берлин успя да спре опита на Франция за подчиняване на руския проект под условията на енергийната политика на ЕС за преносна инфраструктура (засягаща собствеността на тръбите, достъпа на външни оператори до капацитета на съоръжението и др.). 

Втората причина за съпротивата срещу "Северен поток 2" и източния "Турски поток" е свързана със заобикалянето на Украйна, която е основната транзитна територия за газ до Източна Европа, благодарение на което печели около 3 млрд. долара на година от такси. Германският газопровод трябваше да бъде довършен в момента, в който 10-годишният договор между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" изтичаше. 

В интервюто си за "Welt" Матеуш Моравецки обвинява Германия и в недостатъчна подкрепа за НАТО.

"Ако има нещо болно в НАТО, това е липса на ангажираност от членовете", каза Моравецки в интервюто. "Франция и Германия, между другото, досега не успяха да изпълнят своите обещания да изразходват два процента от своя брутен вътрешен продукт за отбрана. Как НАТО трябва да направи това, което се очаква от него?" Полският премиер не за първи път критикува разходите за отбрана на Германия.

Моравецки също така оспорва и твърдението на френския президент Емануел Макрон, че НАТО е "в мозъчна смърт". „Категорично не съм съгласен с диагнозата на Макрон“, каза Моравецки. "Ние наблюдаваме засилване на сътрудничеството в областта на отбраната в рамките на алианса в Източна Европа." Той определи САЩ като централен стълб на сигурността на Полша. "Вашингтон продължава да играе ключова роля за гарантиране на сигурността в Европа."

Прочете още:

  • Санкциите срещу "Северен поток 2" блокират руския проект за $11 млрд. 

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години