Премиерът на Полша с остра критика срещу Германия и Франция

Полша остро разкритикува балтийския газопровод "Северен поток 2". "Северен поток 2 е стъпка в грешна посока", заяви полският премиер Матеуш Моравецки в интервю пред немския "Welt" в навечерието на визитата на канцлера Меркел в Москва.

Съществува т.нар. „най-лош сценарий“, който трябва да се избягва: „Москва не трябва е в позиция да може да изнудва ЕС със замразяване на доставките на газ“, казва той.

Полският държавен изразява "бледа надежда", че проектът може да бъде спрян в резултат на последните американски санкции. Те вероятно ще го "забавят, но няма да спрат", казва Матеуш Моравецки. "В Полша, разбира се, бихме предпочели изграждането на "Северен поток 2" "никога да не бе започвало."

В събота германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне в Москва с Владимир Путин, за да обсъдят бъдещето на газопровода в Балтийско море, който ще пренася втечнен газ до Германия, заобикаляйки Украйна.

В края на миналата година Съединените щати наложиха санкции на компаниите, които преди това са положили подводните тръби. Една от компаниите-подизпълнителки на руско-германския проект - швейцарската Allseas, която работи по монтирането на тръбите на "Северен поток 2" - обяви, че замразява дейностите си по газопровода.

Вашингтон разглежда "Северен поток 2" като заплаха за сигурността поради увеличаващата се зависимост на европейските държави от руски енергийни източници.

Русия обяви, че може да завърши спорния газопровод до края на 2020 г и сама. От 2100 километра трасе, около 300 предстоят да бъдат изградени.

За разлика от Полша, правителството на Германия защитава газопровода, като твърди, че удвояването на капацитета за газови доставки ще е от ключово значение за европейската индустрия.

Позициите в ЕС по казуса се различават сериозно.

Доколкото страни като Полша и Литва смятат проекта за заплаха за енергийната сигурност на съюза, а Дания блокира довършването на строителството през последните няколко месеца, в началото на 2019 г. Берлин успя да спре опита на Франция за подчиняване на руския проект под условията на енергийната политика на ЕС за преносна инфраструктура (засягаща собствеността на тръбите, достъпа на външни оператори до капацитета на съоръжението и др.).

Втората причина за съпротивата срещу "Северен поток 2" и източния "Турски поток" е свързана със заобикалянето на Украйна, която е основната транзитна територия за газ до Източна Европа, благодарение на което печели около 3 млрд. долара на година от такси. Германският газопровод трябваше да бъде довършен в момента, в който 10-годишният договор между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" изтичаше.

В интервюто си за "Welt" Матеуш Моравецки обвинява Германия и в недостатъчна подкрепа за НАТО.

"Ако има нещо болно в НАТО, това е липса на ангажираност от членовете", каза Моравецки в интервюто. "Франция и Германия, между другото, досега не успяха да изпълнят своите обещания да изразходват два процента от своя брутен вътрешен продукт за отбрана. Как НАТО трябва да направи това, което се очаква от него?" Полският премиер не за първи път критикува разходите за отбрана на Германия.

Моравецки също така оспорва и твърдението на френския президент Емануел Макрон, че НАТО е "в мозъчна смърт". „Категорично не съм съгласен с диагнозата на Макрон“, каза Моравецки. "Ние наблюдаваме засилване на сътрудничеството в областта на отбраната в рамките на алианса в Източна Европа." Той определи САЩ като централен стълб на сигурността на Полша. "Вашингтон продължава да играе ключова роля за гарантиране на сигурността в Европа."

Прочете още:

  • Санкциите срещу "Северен поток 2" блокират руския проект за $11 млрд.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024