Полша остро разкритикува балтийския газопровод "Северен поток 2". "Северен поток 2 е стъпка в грешна посока", заяви полският премиер Матеуш Моравецки в интервю пред немския "Welt" в навечерието на визитата на канцлера Меркел в Москва.

Съществува т.нар. „най-лош сценарий“, който трябва да се избягва: „Москва не трябва е в позиция да може да изнудва ЕС със замразяване на доставките на газ“, казва той.

Полският държавен изразява "бледа надежда", че проектът може да бъде спрян в резултат на последните американски санкции. Те вероятно ще го "забавят, но няма да спрат", казва Матеуш Моравецки. "В Полша, разбира се, бихме предпочели изграждането на "Северен поток 2" "никога да не бе започвало."

В събота германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне  в Москва с Владимир Путин, за да обсъдят бъдещето на газопровода в Балтийско море, който ще пренася втечнен газ до Германия, заобикаляйки Украйна. 

В края на миналата година Съединените щати наложиха санкции на компаниите, които преди това са положили подводните тръби. Една от компаниите-подизпълнителки на руско-германския проект - швейцарската Allseas, която работи по монтирането на тръбите на "Северен поток 2" - обяви, че замразява дейностите си по газопровода. 

Вашингтон разглежда "Северен поток 2" като заплаха за сигурността поради увеличаващата се зависимост на европейските държави от руски енергийни източници. 

Русия обяви, че може да завърши спорния газопровод до края на 2020 г и сама. От 2100 километра трасе, около 300 предстоят да бъдат изградени. 

За разлика от Полша, правителството на Германия защитава газопровода, като твърди, че удвояването на капацитета за газови доставки ще е от ключово значение за европейската индустрия.

Позициите в ЕС по казуса се различават сериозно. 

Доколкото страни като Полша и Литва смятат проекта за заплаха за енергийната сигурност на съюза, а Дания блокира довършването на строителството през последните няколко месеца, в началото на 2019 г. Берлин успя да спре опита на Франция за подчиняване на руския проект под условията на енергийната политика на ЕС за преносна инфраструктура (засягаща собствеността на тръбите, достъпа на външни оператори до капацитета на съоръжението и др.). 

Втората причина за съпротивата срещу "Северен поток 2" и източния "Турски поток" е свързана със заобикалянето на Украйна, която е основната транзитна територия за газ до Източна Европа, благодарение на което печели около 3 млрд. долара на година от такси. Германският газопровод трябваше да бъде довършен в момента, в който 10-годишният договор между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" изтичаше. 

В интервюто си за "Welt" Матеуш Моравецки обвинява Германия и в недостатъчна подкрепа за НАТО.

"Ако има нещо болно в НАТО, това е липса на ангажираност от членовете", каза Моравецки в интервюто. "Франция и Германия, между другото, досега не успяха да изпълнят своите обещания да изразходват два процента от своя брутен вътрешен продукт за отбрана. Как НАТО трябва да направи това, което се очаква от него?" Полският премиер не за първи път критикува разходите за отбрана на Германия.

Моравецки също така оспорва и твърдението на френския президент Емануел Макрон, че НАТО е "в мозъчна смърт". „Категорично не съм съгласен с диагнозата на Макрон“, каза Моравецки. "Ние наблюдаваме засилване на сътрудничеството в областта на отбраната в рамките на алианса в Източна Европа." Той определи САЩ като централен стълб на сигурността на Полша. "Вашингтон продължава да играе ключова роля за гарантиране на сигурността в Европа."

Прочете още:

  • Санкциите срещу "Северен поток 2" блокират руския проект за $11 млрд. 

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова нарече министерския си пост "спекулация" и отложи пленума на БСП

Оказва се, че коалиционното споразумение не било напълно готово

Даниел Лорер: Никой не искаше здравното министерство, ПП ще поеме битката срещу Covid

Той не отрече, че Нинова ще е един от двамата министри на икономиката

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц