Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич: "Оставете Джокович на мира, вината е моя" Снимка: © Getty Images

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обяви, че поема върху себе си цялата отговорност за фиаското на турнира на Новак Джокович Adria Tour. Демонстративното събитие беше прекратено след положителния тест за Covid-19 на Григор Димитров, а още осем спортисти, треньори и техни близки се оказаха заразени. Джокович, който също се оказа инфектиран със SARS-Cov2, беше подложен на вълна от критики в тенис-общността.

"Искам да изразя пълната си подкрепа във всяко отношение. Той искаше да направи нещо добро за всичк нас - не само в Сърбия, но и в региона. Искаше да помогне, да събере пари, да помогне на младите тенисисти, да привлече помощ за благотовителни цели, да направи нещо. Ако може, прехвърлете всички критики върху мен, а него го оставете на мира - това бих искала повече от всичко на света", каза Бърнабич в телевизионно интервю за Pink TV.

Тя посочи още, че правителството носи отговорност за облекчените мерки за безопасност срещу Covid-19 в последните седмици.

"Ето, ние сме виновни, ние облекчихме мерките, той послуша нашите препоръки и тук аз съм виновна. Оставете човека на мира, моя е отговорността. Ако не го бяхме направили, нямаше да има турнир. Той се опита да направи нещо добро и смело. Най-лошото е, че има 1001 кибика, които от комфорта на дома си критикуват всичко направено", каза още тя.

На въпрос дали ще се извини на хората в Хърватия, която също беше засегната от разпространението на Covid по време на турнира, Ана Бърнабич казва: "Ще се извиня на всеки, на когото трябва. Само оставете Новак на мира".

В понеделник правителството и кризисният щаб за Covid-19 се събира, за да реши дали да върне част от мерките за безопасност заради повишаването на новите случаи на коронавирусна инфекция в страната. Бърнабич предупреди, че повече няма да се налага пълна блокада на страната както през март и април, но не изключи възможността отново да бъдат затворени нощните клубове и да се налагат концентрирани мерки в отделни засегнати населени места.

Преди ден Джокович изпрати завоалирано послание към критиците си, като публикува цитат от покойния патриарх Павле в профила си в Instagram:

"Корабите не потъват заради водата, която ги обкръжава, а заради водата, която влиза в тях. Не позволявайте на онова, което ви обкръжава, да влезе във вас и да ви повлече към дъното".

Прочетете още:

Сърджан Джокович: Човек с нюх към бизнеса и скандалите

Георги Стоименов: Нито в Белград, нито в Задар на Григор му е предлагано да си прави тест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024