Премиерът нареди - моловете отварят Снимка: © Булевард България, SONY Alpha

Министър-председателят на България Бойко Борисов разпореди моловете в страната да бъдат отворени, съобщи правителствената пресслужба. Решението е дошло след разговори между него, представители на големите търговски обекти и на Българската ритейл асоциация.

На срещата, на която се е обсъждало отпадането на ограничителната мярка, са присъствали още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. След нейния край, решението е било потвърдено със заповед на здравния министър.

Борисов е посочил, че на места в България търговските обекти не са били спирани изобщо, а отварянето на останалите е от значение, заради приноса на бранша за българската икономика.

Обсъдени са детайлно условията, при които да бъде възобновена дейността им - засега ще работят само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони.

Това развитие идва след писмо на Българската ритейл асоциация към премиера, в което се казва, че според тях при прецизна организация и спазване на санитарно-хигиенните изисквания, подновяването на работата на моловете не би усложнило епидемиологичната обстановка. Същевременно би се отразило добре на икономиката, тъй като по техни думи в сектора са заети близо 290 хиляди души, от които мнозинството са в неплатен отпуск или на борсата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024