Премиерът Бойко Борисов се появи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, за да обяви, че повече такива няма да се провеждат. По традиция в четвъртък щабът е в пълния си състав.

Информацията, съобщавана ежедневно в 08:00 ч. от Министерски съвет, ще бъде достъпна на единния информационен портал, а работата на щаба ще продължи до 31 декември, за да може да се реагира при евентуално ново влошаване на положението. През това време той ще трябва да "гарантира презадоволяването на запасите, облекла, маски, очила, това което практиката ни показва, тестове, лекарства...."

"Не искам да си придавам нито важност, нито да си приписвам заслуги, но това, което направихме беше чудо. И никой друг колега не успя да го направи в света. В света, говоря, не в Европа. Така че на щаба да кажа едно "Благодаря". Снощи доц. Мангъров ми беше написал "Когато има победа, героите са много"." каза Борисов.

"Някак си това непрекъснато включване на щаба създава чувството за безпокойство. Повтарям, трябва да се научим да живеем с този вирус, видяхте в Македония вчера са над 100 случаите, при нас са 25, той не е утихнал, но ние чисто психологически искаме възможно да се върнем възможно колкото може по-бързо към нормалния начин на живот. Това е добре и за финансите, и за икономиката, и за всички сектори, а и за психичното здраве на хората. Още веднъж благодаря и на вас и дано нямаме повод да го възстановяваме повече този щаб," добави той.

Министър-председателят поясни още, че от 15 юни носенето на маски ще бъде по желание: "Всеки може по желание да носи маска. Този, който е по-страхлив, да си носи маски."

Впоследствие ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на щаба, съобщи данните от развитието на вируса през последното денонощие. Новите положителни проби са 25 от 1174 изследвания, а в болни са настанени 7 души.

Общият брой на всички положителни тестове у нас до момента става 2585, а активните случаи са 1 116 в 8 области.

Сред новите заразени има дете с леки симптоми на 17 години и по един лекар в Сливен и Пловдив. Засегнатите медици вече са 270 или 10.4% от всички случаи в страната.

Има цели 116 излекувани за последните 24 часа, което прави общия брой на оздравелите 1322. Това са 51% от всички случаи досега.

За денонощието е отбелязан и един смъртен случай - на мъж в Благоевград на 68 години. Всички починали от коронавирус досега в България са 147 или 5.7% от заразените.

В болници се намират 141 души, от които 8 са в интензивни отделения.

Очаквайте още информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората