Престъпната група на Божков е събирала лични данни на магистрати и на висш служител от МВР

При претърсване на адрес в кв. "Симеоново" в София, свързан с организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежкия престъпления, с ръководител Васил Божков, вчера са открити снимки и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и на висш служител в Министерството на вътрешните работи, съобщи пресслужбата на специализираната прокуратура.

"Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица," гласи още съобщението. "В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство“.

Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство, като документите засягат разпити на Лиляна Деянова, Ася Йовчева и Александър Ангелов. По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

В момента срещу Деянова тече разследване за злоупотреба с европейски средства, участие в организирана престъпна група и за подаване на декларации с неярно съдържание. В интервю пред bTV тя призна, че отдавна се познава с Божков, но разграничи бизнеса си в IT-сектора от отношенията си с него.

На адреса в кв. „Симеоново“ са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – „Дневник“, „Frognews“, „Гласове“, „Topnovini“, „Press TV“, „Liberta”.

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход. В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози.

"След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа. На 5 юли 2020 г. Специализирана прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях," завършва изявлението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024