Превозвачи обявиха стачка срещу тол системата на 13 януари Снимка: © Pixabay

Превозвачески компании от 60 града в страната обявиха, че ще спрат работа на 13 януари в знак на протест срещу цените и обхвата на тол системата.

Пътнически, товарни и таксиметрови компании ще се включат в стачката в понеделник. Готовност за присъединяване са заявили още от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива и от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи обяви, че браншът иска оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова заради това, че "не се съобрази с нито едон от исканията на бизнеса и не намери решение на предложенията ни".

През ноември 2019 г. АПИ определи обхвата на тол системата до 6050 км от републиканската пътна мрежа за превозните средства над 3,5 тона. За безплатно ползване остават 14 000 км от държавните пътища и още 20 000 км от мрежата, поддържана от общините.

Превозвачите твърдят, че обхватът на тол системата е прекалено голям и ще доведе до поскъпване на някои от специализираните превози с до 16%.

Протестът на 13 януари заплашва да остави без зареждане търговски обекти в страната, както и да преустанови превозите на пътници и стоки.

Тол системата би трябвало да заработи от 1 март 2020 г. Таксите за превозни средства между 3,5 и 12 тона са между 4 и 7 стотинки на км, според емисионния клас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024