Снимка: © Getty Images

"Penny Lane is in my ears and in my eyes
There beneath the blue suburban skies" 

През 1967 година The Beatles направиха "Пени Лейн" една от най-известните улици в Англия с песен си, кръстена на нея. Улицата, от която всичко за "Удивителната четворка" на Ливърпул започва. С времето тя се превръща във водеща туристическа атракция, като до табелите ѝ почти винаги ще откриете хора, които си правят снимки. 

Около името ѝ десетки са написали инициалите си или са оставили някакво послание. В началото на този месец обаче няколко нейни табели осъмнаха с различни графити - "Пени" беше задраскано в черно, а отгоре пишеше "Racist".

В последните седмици протестите против полицейското насилие и расизма, тръгнали от САЩ, поеха в нова посока - към вандализъм срещу паметници на исторически личности, свързани по даден начин с подтисничеството на афроамериканците. 

"Пени Лейн" се превърна в поредната мишена на протестиращите, но имаше ли защо? 

Дълго улицата беше популярна основно с едно нещо - по време на детските си и ученически години Пол Макартни, Джон Ленън и Джордж Харисън често се озовават на нея по различни причини. Пътят между домовете на двамата основни текстописци в групата, Пол и Джон, включва смяна на автобус именно там, често се срещат и на самата нея. 

Когато обаче Стивън Гай от Националния музей в града свързва името на улицата с това на търговеца на роби Джеймс Пени се заформя нова дискусия - трябва ли то да бъде сменено? 

Именно тези спекулации водят до вандалския акт, но въпросът е доколко са подкрепени от факти? Отговорът: не са.

Местна група историци проучва темата от преди 2010 година. Джейм Пени умира през 1799 година и действително има улица, кръстена на себе си - Arrad Street в Улверстън, Кумбрия.

"По това време "Пени Лейн" се е намирала в относително провинциален регион," казва пред Rolling Stone Magazine Ричард Макдоналд от изследователския екип. "Това ме изненада - ще е много странно, ако тази улица в този район е кръстена на някого по същия начин, както престижните улици в градския център."

Според Стивън Гай причината е, "както в много други случаи", че Джеймс и семейството му най-вероятно са притежавали земя или са имали силна връзка с мястото. Това заключение му е достатъчно, за да включи "Пени Лейн" в изложба с улици, кръстени на търговци на роби, разположена в Международния музей на робството в града. Стига се дотам, че кметът на града Стив Родрам казва, че може да се наложи преименуване.

Имайки предвид популярността ѝ обаче, няма как подобно твърдение да не предизвика голяма публична реакция. След като на табелите се появиха графитите срещу расизма, се предприема официално проучване от управляващите в Ливърпул. Резултатът показва, че "няма никакви исторически доказателства, които свързват "Пени Лейн" с Джеймс Пени." 

Улицата изпада от изложбата в Международния музей на робството, а причината за кръщаването ѝ остава мистерия. Надали обаче се нуждае от допълнителна история, отвъд тази, която я поставя в центъра на формирането на една от най-великите групи за всички времена. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията