През 1967 г. The Beatles възпяха "Пени Лейн", днес протестите срещу расизма почти я преименуваха Снимка: © Getty Images

"Penny Lane is in my ears and in my eyes
There beneath the blue suburban skies"

През 1967 година The Beatles направиха "Пени Лейн" една от най-известните улици в Англия с песен си, кръстена на нея. Улицата, от която всичко за "Удивителната четворка" на Ливърпул започва. С времето тя се превръща във водеща туристическа атракция, като до табелите ѝ почти винаги ще откриете хора, които си правят снимки.

Около името ѝ десетки са написали инициалите си или са оставили някакво послание. В началото на този месец обаче няколко нейни табели осъмнаха с различни графити - "Пени" беше задраскано в черно, а отгоре пишеше "Racist".

В последните седмици протестите против полицейското насилие и расизма, тръгнали от САЩ, поеха в нова посока - към вандализъм срещу паметници на исторически личности, свързани по даден начин с подтисничеството на афроамериканците.

"Пени Лейн" се превърна в поредната мишена на протестиращите, но имаше ли защо?

Дълго улицата беше популярна основно с едно нещо - по време на детските си и ученически години Пол Макартни, Джон Ленън и Джордж Харисън често се озовават на нея по различни причини. Пътят между домовете на двамата основни текстописци в групата, Пол и Джон, включва смяна на автобус именно там, често се срещат и на самата нея.

Когато обаче Стивън Гай от Националния музей в града свързва името на улицата с това на търговеца на роби Джеймс Пени се заформя нова дискусия - трябва ли то да бъде сменено?

Именно тези спекулации водят до вандалския акт, но въпросът е доколко са подкрепени от факти? Отговорът: не са.

Местна група историци проучва темата от преди 2010 година. Джейм Пени умира през 1799 година и действително има улица, кръстена на себе си - Arrad Street в Улверстън, Кумбрия.

"По това време "Пени Лейн" се е намирала в относително провинциален регион," казва пред Rolling Stone Magazine Ричард Макдоналд от изследователския екип. "Това ме изненада - ще е много странно, ако тази улица в този район е кръстена на някого по същия начин, както престижните улици в градския център."

Според Стивън Гай причината е, "както в много други случаи", че Джеймс и семейството му най-вероятно са притежавали земя или са имали силна връзка с мястото. Това заключение му е достатъчно, за да включи "Пени Лейн" в изложба с улици, кръстени на търговци на роби, разположена в Международния музей на робството в града. Стига се дотам, че кметът на града Стив Родрам казва, че може да се наложи преименуване.

Имайки предвид популярността ѝ обаче, няма как подобно твърдение да не предизвика голяма публична реакция. След като на табелите се появиха графитите срещу расизма, се предприема официално проучване от управляващите в Ливърпул. Резултатът показва, че "няма никакви исторически доказателства, които свързват "Пени Лейн" с Джеймс Пени."

Улицата изпада от изложбата в Международния музей на робството, а причината за кръщаването ѝ остава мистерия. Надали обаче се нуждае от допълнителна история, отвъд тази, която я поставя в центъра на формирането на една от най-великите групи за всички времена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024