През граничния пункт "Промахон", който се намира на гръцка територия при ГКПП "Кулата-Промахон", ще се преминава само при показване на отрицателен тест за коронавирусна инфекция. Мярката важи от следващия вторник - 14 юли, предаде protothema.gr.

От 06:00 ч. на тази дата всички граждани, които влизат през него, трябва да предоставят на гръцките власти отрицателен резултат от молекулярен тест за Covid-19, който да е извършен най-много 72 часа преди това. Информацията съобщи правителственият говорител Стелиос Пецас.

Днес кабинетът на премиера Кирякос Мицотакис заседава извънредно и прие пакет от мерки, свързан с ГКПП-тата по българската граница. Другите новости включват засилване на проверките и на мобилните звена за вземане на проби.

Вчера стана ясно, че гръцките служби са започнали масово тестване за Covid-19 на пристигащите в страната през сухопътната граница с България на ГКПП "Кулата-Промахон". Режимът за преминаване е променен заради все по-големия брой на регистрираните положителни случаи при влизане в страната.  

Според данни на МВнР - извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да е на избирателен принцип. Стремежът на гръцките власти е всеки ден на ГКПП „Кулата-Промахон“ да бъдат извършвани максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста, се казва в съобщението на Външно министерство.

Припомняме, че всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Република Гърция, могат да преминават само през ГКПП "Кулата". На ГКПП "Капитан Петко войвода", ГКПП "Маказа" и ГКПП "Ивайловград" не се пропускат пътници с туристическа цел към Гърция. Ограничението не важи за туристите, които влизат в България от южната ни съседка. Те ще се пропускат на работещите гранични пунктове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента