Презервативи и вино с марката Тръмп: идея на германски предприемач среща съдебен отпор в ЕС Снимка: © Колаж/Canva

Бихте ли си купили презерватив с марката на Тръмп? Дали един ден ще можете да направите това, зависи от решението на Патентното ведомство на ЕС (EUIPO) - необичайно място за също толкова необичаен правен спор между адвокатския екипа на 45-ия президент на САЩ и германски предприемач.

За странното дело разказва европейското издание на сайта Politico. Германецът Франк Линднер иска да продава редица стоки с марката "Тръмп", включително презервативи, дрехи, бира и пенливо вино. Затова решава да подаде заявление в EUIPO, тъй като името "Тръмп" е запазена марка (trademark).

Но регистрираната в Ню Йорк холдингова компания DTTM Operations LLC, която се занимава с много търговски марки на Тръмп, е против неговите намерения. Тя е представлявана в Европа от шведската адвокатска кантора Potter Clarkson, която се опитва да убеди организацията за интелектуална собственост да отхвърли заявление за контрацептиви с марката на Тръмп.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че съществува "вероятност от объркване на обществеността", тъй като в Европа вече има хотели, барове, голф игрища и ресторанти, използващи името Тръмп, като например 5-звездния хотел "Trump Turnberry" в Шотландия. Те смятат, че потенциалните клиенти могат да си помислят, че предлаганите контрацептиви са свързани или одобрени от Тръмп.

Правният защитник на Линднер обаче твърди, че такъв риск не съществува.

"Няма вероятност от объркване между голф и хотелски услуги, от една страна, и презервативи, алкохолни и безалкохолни напитки, от друга", твърди адвокатът в един от правните документи, подадени до EUIPO.

Изборът на продукти като виното и презервативите, които могат да получат името Trump, обаче е малко необичаен. При това не само заради самите артикули, а и заради това, че 45-ият американски президент е известен с това, че не консумира алкохол.

Отделно, две жени, за които се твърди, че са имали връзка с него - моделът Карън Макдугъл и порнозвездата Сторми Даниълс - разказват в интервю пред CNN, че Тръмп не е обичал да използва презервативи по време на сексуалните им контакти.

Съдебната битка за търговското име идва в момент, в който бившият държавен глава на САЩ е изправен пред друг проблем. Комисията в Камарата на представителите в САЩ проведе разследване срещу Тръмп и призова за наказателно производство срещу него. Правните заплахи обаче изглежда не спират стремежа на бизнесмена, който вече обяви, че отново се стреми към Белия дом през 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024