Тръмп трябва да бъде даден на съд заради щурма на Капитолия е позицията на разследващата комисия Снимка: © Getty Images

Комисията, която разследва щурма на Капитолия от 6 януари 2021г. призова за наказателно производство срещу бившия президент Доналд Тръмп. На последното публично изслушване членовете на комисията гласуваха да препоръчат Министерството на правосъдието да започне дело срещу Тръмп.

Депутатите, които участват в комисията, смятат Тръмп за "подбудител и помагач" на щурма и са на мнение, че са налице факти, които доказват възпрепятстване на съдебен процес. Наред с другите обвинения е и това за заговор срещу Съединените щати.

През последната година и половина комисията разследва всички детайли около сцените от 6 януари 2021 г., когато тълпа поддръжници на Тръмп влезе с насилие в сградата с идеята, че иска да оспори изборната победа на Джо Байдън. Петима души загинаха.

Комисията планира да публикува окончателния си доклад тази сряда.

Той ще съдържа препоръка, издадена от събранието на Камарата на представителите, която няма обвързващ характер за Тръмп, но е ясна позиция и апел към властите.

Оттам нататък министерство на правосъдието ще реши дали да повдигне обвинение срещу републиканеца и в крайна сметка да го изпрати на съд или не.

Тръмп се противопоставя на анкетната комисия от самото ѝ създаване и отрича нейната легитимност. В неделя той отново остро я нападна в онлайн платформата Truth Social, на която е съосновател. „Това са корумпирани страхливци, които мразят страната ни“, написа той за членовете на комисията.

През ноември Тръмп обяви, че иска отново да се кандидатира за Белия дом като кандидат на републиканците. На този фон той опакова всички обвинения срещу себе си като политическо преследване.

Това не е единственият риск за съдебно дело пред Тръмп. Срещу него вече се води разследване за това, че, след като е напуснал Белия дом, е занесъл секретни правителствени документи в частното си имение.

Тръмп се опитва да попречи на ФБР в разследването по намерените в дома му документи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024