Тръмп се опитва да попречи на ФБР в разследването по намерените в дома му документи Снимка: © Getty Images

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от федерален съд временно да блокира прегледа на документите, които ФБР иззе преди две седмици от имението му във Флорида, като посочи, че по казуса трябва да бъде назначен специален експерт, който да наблюдава прегледа.

В жалбата той настоява също така Министерството на правосъдието на САЩ да му предостави по-подробна разписка за собственост, в която са описани предметите, иззети по време на претърсването в Мар-а-Лаго на 8 август, и се иска разследващите да върнат тези, които са извън обхвата на заповедта за претърсване.

"Не може да се допуска политиката да влияе на правораздаването. Правоприлагането е щит, който защитава американците. То не може да бъде използвано като оръжие за политически цели", пише в искането.

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Американската съдебна практика позволява за определени дела да бъде назначен експерт, който да преглежда иззети материали и да гарантира, че разследващите не преглеждат информация извън тeхните пълномощия. Практиката беше използвана, когато ФБР претърсиха домовете на бившите адвокати на Тръмп Майкъл Коен и Руди Джулиани.

Искането на 45-ия президент е възложено на окръжния съдия Айлин М. Канон, която самият Тръмп назначи на поста. Говорител на Министерството на правосъдието заяви, че прокурорите ще представят отговора си в съда.

Претърсването на Мар-а-Лаго на 8 август бележи значителна ескалация в едно от многото федерални и щатски разследвания, с които бившият държавен глава се сблъсква за времето, когато бе на власт.

След като той и неговите привърженици се оплакаха в медиите, че претърсването е политически мотивирано, главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд поиска от съда да публикува редактирано копие от заповедта за обиск и разписката за собственост, в която са описани отнетите вещи.

Секретни документи са иззети от дома на Тръмп по Закона за шпионаж Секретни документи са иззети от дома на Тръмп по Закона за шпионаж

Правителството на САЩ е възстановило над 300 класифицирани документа от Мар-а-Лаго, включително материали от ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и ФБР, съобщава изданието "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на свои източници, запознати с въпроса.

Искът, подаден от Тръмп, също така цели да привлече вниманието към продължаващите му намеци, че скоро ще обяви нова кандидатура за Белия дом.

"Не може да се позволява на политиката да влияе на правораздаването. Президентът Доналд Тръмп е ясният лидер в републиканските първични президентски избори през 2024 г. и в общите избори през 2024 г., ако реши да се кандидатира. Освен това неговата подкрепа в междинните избори през 2022 г. е решаваща за републиканските кандидати.", се казва в жалбата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024