Секретни документи са иззети от дома на Тръмп по Закона за шпионаж Снимка: © Getty Images

При претърсването на дома на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп във Флорида тази седмица агентите на ФБР са иззели 11 комплекта класифицирани документи, включително някои, обозначени като строго секретни. Това съобщи Министерството на правосъдието, като посочи, че е имало основателна причина за извършване на претърсването въз основа на възможни нарушения на Закона за шпионажа.

Разкритията бяха направени, след като заповедта за обиск и придружаващи документи бяха публикувани четири дни след операцията в резиденцията Мар-а-Лаго във Флорида. В заявлението за заповедта се цитира Законът за шпионажа, който обявява за престъпление разкриването на информация, която може да навреди на националната сигурност.

В изявление в собствената си социална мрежа Тръмп заяви, че всички документи са "разсекретени" и поставени на "сигурно хранилище".

"Не е било необходимо да "изземват" каквото и да било. Можеха да ги получат по всяко време, без да се занимават с политика и да нахлуват в Мар-а-Лаго", написа президентът.

Претърсването е извършено в рамките на федерално разследване около това дали Тръмп не е изнесъл незаконно документи, когато напусна президентския си пост през януари 2021 г.

И трите закона, посочени като основание в заповедта за обиск, определят като престъпление неправилното боравене с правителствени документи, независимо дали са класифицирани. По този начин твърденията на Тръмп, че е разсекретил документите, не биха имали никакво отношение към въпросните потенциални правни нарушения.

Агентите на ФБР са взели повече от 30 предмета, включително над 20 кутии, папки със снимки, ръкописна бележка и изпълнително решение за помилването на дългогодишния съветник на Тръмп Роджър Стоун - показва списък на иззетите предмети. В него е включена и информация за "президента на Франция".

Заповедта показва, че агентите на ФБР са били помолени да претърсят стая, наречена "кабинет 45", както и всички други стаи и постройки в имението, използвани от Тръмп или неговия персонал, където биха могли да се съхраняват кутии или документи.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че има вероятна причина да смята, че в дома на Тръмп са извършени нарушения в разред със Закона за шпионажа. Все още остава неясно дали срещу бившия държавен глава ще бъдат повдигнати обвинения.

Разделът от закона, посочен като основание за заповедта, забранява неразрешеното притежаване на информация за националната отбрана. Вчера изданието "Washington Post" написа, че една от причините за претърсването на дома на 45-ия президент са били документи, свързани с ядрените оръжия и сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024