ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия Снимка: © Getty Images

Агентите на Федералното бюро за разследване (ФБР) са търсили секретни документи, свързани с ядрени оръжия, когато са претърсвали дома на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп във Флорида тази седмица. Това съобщава "Washington Post", като се позовава на свои източници.

Не е ясно дали такива документи са били намерени в курорта на държавния глава "Мар-а-Лаго" в Палм Бийч, пише изданието. Експерти по класифицирана информация посочват, че необичайното претърсване подчертава дълбоката загриженост на правителствените служители за видовете информация, която според тях би могла да се намира в имението на Тръмп и потенциалната опасност да попадне в неподходящи ръце.

Хората, запознати с материалите, които агентите са търсили, са говорили при условие за анонимност. Те не са дали допълнителни подробности за това какъв вид информация търсят агентите, включително дали става въпрос за оръжия, принадлежащи на Съединените щати, или на някоя друга държава. Не са казали и дали такива документи са били намерени в рамките на претърсването.

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота, след като Тръмп го определи за политически мотивирано. Искането означава, че обществеността скоро може да научи повече за това какво са търсили разследващите по време на безпрецедентното претърсване на дома на 45-ия американски президент.

Претърсването на федералните агенти е част от по-голямо разследване около това дали Тръмп не е изнесъл незаконно документи от Белия дом, когато напусна поста си през януари 2021 г.

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Главният прокурор Мерик Гарланд, най-високопоставеният служител на правоприлагащите органи и назначен от президента Джо Байдън, заяви на пресконференция, че лично е одобрил претърсването. Министерството на правосъдието също така иска да публикува редактирана разписка за иззетите предмети.

"Министерството не приема подобно решение с лека ръка. Когато е възможно, стандартната практика е да се търсят по-малко натрапчиви средства като алтернатива на претърсването и да се стеснява обхватът на всяко предприето претърсване", заяви Гарланд.

Решението му да поиска публично обявяване на претърсването е крайно необичайно. Служителите на правоприлагащите органи на САЩ обикновено не обсъждат текущи разследвания, за да защитят правата на хората.

Източник, запознат с въпроса, посочва пред "Ройтерс", че по време на акцията ФБР са изнесли около 10 кутии от имота на Тръмп. Късно в четвъртък Тръмп призова за незабавно публикуване на документите.

"Не само че няма да се противопоставя на публикуването на документите, свързани с неамериканското, неоправдано и ненужно претърсване и проникване в дома ми в Палм Бийч, Флорида, Мар-а-Лаго, но и ще направя още една стъпка напред, като насърчавам незабавното публикуване на тези документи, въпреки че те са изготвени от радикални леви демократи и евентуални бъдещи политически опоненти, които имат силен и мощен интерес да ме атакуват, както правеха през последните 6 години", написа Тръмп в своята социална мрежа "Truth".

Правителството има срок до петък, за да уведоми съда дали адвокатите на Тръмп ще възразят срещу разпечатването на заповедта.

Материалите за ядрените оръжия, които ФБР е търсило, са особено чувствителни и обикновено са достъпни за малък брой държавни служители, твърдят експерти. Оповестяването на подробности за американските оръжия може да предостави разузнавателна информация на противници, които се стремят да създадат начини за противодействие на някои техни системи, пише "Washington Post".

Бивши високопоставени служители на разузнаването посочват, че по време на управлението на Тръмп се е боравило неправилно със строго секретни документи по чувствителни теми, включително за събирането на разузнавателна информация за Иран. Един бивш служител разказва пред изданието, че най-строго класифицираната информация често се озовавала в ръцете на персонал, който не е бил упълномощен да я чете.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024