Президентът на Шри Ланка е "заседнал" във VIP-a на летището Снимка: © Getty Images

73-годишният държавен глава на Шри Ланка Готабая Раджапакса прекара вторник вечерта със съпругата си във военновъздушна база на територията на международното летище Бандаранаике, твърди високопоставен служител на министерството на отбраната пред АФП. За случая съобщиха и местни медии.

Раджапакса избяга от резиденцията си в Коломбо непосредствено преди десетки хиляди протестиращи да я превземат в събота. Планът на президента е бил да замине за Дубай.

Граничните служители обаче са отказали да влязат във VIP-a на летището, за да подпечатат паспорта му, а той не е пожелал да мине през общите части, където рискува да усети любовта на народа си.

Четири полета за Близкия изток са излетели от летището, разположено на около 30 километра северно от столицата Коломбо, без Раджапакса да успее да се качи на борда им.

Най-малкият брат на Раджапакса - Базил, който до април беше министър на финансите, също не успя да излети със самолета на "Емирейтс" за Дубай по подобна причина. Базил се е опитал да ползва "консиерж" услугата за бизнес пътници, но служителите на летището и имиграционните служби са отказали изпълнението ѝ, а Базил Раджапакса набързо е напуснал летището.

Базил, който има и американско гражданство, трябваше да получи нов паспорт, след като остави своя в президентския дворец при бягството на Готабая Раджапакса.

Президентът обяви оставката си за сряда. Раджапакса е искал да избегне арест, като напусне страната бързо. Докато все още е президент, той се ползва с имунитет срещу съдебно преследване.

Другият брат на държавния глава - премиерът Ранил Викремесингхе също подаде оставка.

Точното местонахождение на Раджапакса след бягството му от президентския дворец беше неясно. Служител на министерството на отбраната казва, че държавният глава първо е бил във военноморска база, след което е бил отведен в базата на военновъздушните сили на летището

В страната избухнаха масови протести срещу правителството, предизвикани основно от сериозната икономическа криза в южноазиатската държава.

Правителството вече не беше в състояние да финансира най-важния внос като храни, горива и лекарства. Междувременно Шри Ланка поиска помощ от Международния валутен фонд и Русия.

Как лошото управление и корупцията доведоха до икономическия колапс на Шри Ланка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024