Как лошото управление и корупцията доведоха до икономическия колапс на Шри Ланка Снимка: © Getty Images

22-милионна Шри Ланка търпи най-тежката си финансова криза от десетилетия, с недостиг на горива и основни храни. Прогнозната инфлация до края на 2022 г. е 60%. Жителите пропускат хранения и се редят с часове на опашки, за да си купят малко гориво.

Това е суровата реалност за страна, чиято икономика растеше бързо, с просперираща средна класа, докато последната криза не се задълбочи - пише в анализ на агенция Associated Press.

Премиерът на Шри Ланка съобщи в края на миналия месец, че затъналата ѝ в дългове икономика се е „сринала“. Тъй като няма пари в брой, за да плати за вноса на стоки от първа необходимост и вече е в неизпълнение на дълговете си, островната държава търси помощ от съседните Индия и Китай и от Международния валутен фонд.

В събота премиерът Ранил Викремесингхе и президентът Готабая Раджапакса се съгласиха да подадат оставка на фона на нарастващия натиск от страна на протестиращите, които нахлуха и в двете им резиденции и подпалиха една от тях.

Гневът след държавния фалит: Протестиращи превзеха президентския дворец в Шри Ланка

Правителството дължи 51 милиарда долара и не е в състояние да плаща дори лихви по заемите си. Туризмът, който е важен двигател на икономическия растеж, намаля значително в пандемията и заради терористичните атаки през 2019 г.

Валутата се срина с 80%, което направи вноса по-скъп и влоши инфлацията, която вече е извън контрол.

Резултатът е страна, която върви към фалит, с почти никакви пари за внос на бензин, мляко, газ за готвене и тоалетна хартия. Политическата корупция също е проблем - тя не само допринася за прахосването на богатството на страната, но и усложнява всяко финансово спасяване на Шри Ланка, пише още в анализа на Associated Press.

Анит Мукерджи, политически сътрудник и икономист в Центъра за глобално развитие във Вашингтон, казва за информационната агенция, че всяка помощ от МВФ или Световната банка трябва да идва със строги условия, за да се гарантира, че постъпилите финанси няма да бъдат управлявани лошо.

Мукерджи отбеляза, че Шри Ланка се намира в един от най-натоварените морски пътища в света, така че оставянето на държава с такова стратегическо значение да рухне не е опция.

В тропическа Шри Ланка обикновено не липсва храна, но хората гладуват. Световната продоволствена програма на ООН казва, че почти девет от 10 семейства пропускат хранене или по друг начин се лишават от храна, докато само 3 милиона получават спешна хуманитарна помощ.

Лекарите публикуват призиви в социалните медии в опитите си да получат критични доставки на оборудване и лекарства. Все по-голям брой жители на Шри Ланка търсят паспорти, за да си намерят работа в чужбина. Държавните служители получиха допълнителен почивен ден за три месеца, за да имат време да отглеждат собствена храна.

Накратко, хората страдат и отчаяно искат нещата да се подобрят, пише Associated Press.

Хиляди души се събраха в столицата Коломбо и превзеха президентския дворец, след като управляващата фамилия Раджапакса доведе страната до неплатежоспособност за първи път от 1948 г.

ЗАЩО ИКОНОМИКАТА Е В ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕ?

Икономисти казват, че кризата произтича от вътрешни фактори като годините на лошо управление и корупцията.

Голяма част от обществения гняв се съсредоточи върху президента Раджапакса и неговия брат, бившия премиер Махинда Раджапакса. Последният подаде оставка през май след седмици на антиправителствени протести, които в крайна сметка прераснаха в насилие.

Условията се влошават през последните няколко години. През 2019 г. Великденските самоубийствени атентати в църкви и хотели убиха повече от 260 души. Това опустоши туризма - ключов източник на чуждестранна валута.

Правителството трябваше да увеличи приходите си, тъй като външният дълг за големи инфраструктурни проекти скочи, но вместо това Раджапакса прокара най-големите данъчни облекчения в историята на Шри Ланка. Намаляването на данъците наскоро беше отменено, но едва след като кредиторите понижиха рейтингите на Шри Ланка и я блокирайки от заеми на повече пари, тъй като чуждестранните й резерви потънаха. След това туризмът отново намаля драстично по време на пандемията.

През април 2021 г. Раджапакса внезапно забрани вноса на химически торове. Стремежът към органично земеделие изненада фермерите и унищожи основните оризови култури, което повиши цените. За да се спести валута, вносът на други артикули, считани за луксозни, също беше забранен.

Междувременно войната в Украйна повиши цените на храните и петрола. Инфлацията стигна близо 40%, а цените на храните се повишиха с близо 60% през май.

Министерството на финансите каза, че Шри Ланка има само 25 милиона долара в използваеми чуждестранни резерви. Това го остави без средства да плаща за вноса, да не говорим за изплащане на милиарди дългове.

Междувременно рупията на Шри Ланка отслабна до около 360 за щатски долар. Това прави разходите за внос още по-големи. Шри Ланка спря изплащането на около 7 милиарда долара външни заеми, дължими тази година, от общо 25 милиарда, които трябва да бъдат изплатени до 2026 г.

Протестиращите нахлуха в президентския дворец

Досега Шри Ланка се измъкваше от колапс, основно благодарение на подкрепата от 4 милиарда долара кредитни линии от Индия. Индийска делегация пристигна в столицата Коломбо през юни за разговори за повече помощ, но Викремесингхе предупреди да не се очаква Индия да задържи Шри Ланка над водата за дълго.

Помощ дойде и от Китай. Други правителства като САЩ, Япония и Австралия са предоставили няколкостотин милиона долара подкрепа.

По-рано през юни ООН отправи световен публичен призив за помощ. Досега планираното финансиране едва надрасква повърхността на 6 милиарда долара, от които страната се нуждае, за да не потъне през следващите шест месеца.

За да се противопостави на недостига на гориво в Шри Ланка, Викремесингхе каза в интервю пред Associated Press наскоро, че ще обмисли закупуването на намален петрол от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023