Президентът призова средствата, използвани срещу Covid-19, да се отчитат в публичен регистър Снимка: © Президентство на България

Президентът Румен Радев призова за създаване на публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса през своята Facebook страница. Държавният глава наблегна на нуждата от "ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства".

Радев написа, че правителството все още не успява да предложи "ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ", въпреки че се заделят все по-големи публични средства и предстои тегленето на "колосален заем":

"С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощие да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнеси," допълни той.

Президентът заяви също, че на дневен ред е въвеждане на забрана на държавната финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони.

Според него сега е моментът да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за следващите години и да се заделят необходимите финанси, за да не се спира работата по тях през настоящата.

"Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва?" завърши той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024