Снимка: © Президентство на България

Президентът Румен Радев призова за създаване на публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса през своята Facebook страница. Държавният глава наблегна на нуждата от "ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства".

Радев написа, че правителството все още не успява да предложи "ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ", въпреки че се заделят все по-големи публични средства и предстои тегленето на "колосален заем":

"С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощие да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнеси," допълни той.

Президентът заяви също, че на дневен ред е въвеждане на забрана на държавната финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони.

Според него сега е моментът да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за следващите години и да се заделят необходимите финанси, за да не се спира работата по тях през настоящата. 

"Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва?" завърши той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети