Президентът Румен Радев свиква на 3 декември (петък) от 9.00 ч. първото заседание на новоизбраното 47-о Народно събрание. 

Радев издаде указ в неделя вечер, с който свиква новоизбраните депутати. Първото заседание ще бъде водено от най-възрастния народен представител - Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

След конституирането на парламента, президентът трябва да възложи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той има едноседмичен срок да изпълни мандата и да внесе в Народното събрание проект за състав и структура на Министерски съвет. 

Междувременно ще започне и сформирането на комисии. Страната ще има бюджет след Нова година - това показват нагласите сред политическите сили, които преговаряха за съставяне на редовно правителство.

По време на преговорите между работните групи стана ясно, че приемането на бюджета за 2022 година няма как да стане до края на декември, затова партньорите си поставиха за цел да го гласуват до края на януари.

Бюджет 2022 се очертава като кризисен заради пандемията и въведените ограничения, каза избраният за депутат от ДБ Георги Ганев ред БНТ. Според икономиста ще се наложи държавата да емитира дълг, който да покрие финансиране от около 5-6 милиарда лева заради дефицита, който ще бъде заложен в бюджета – между 3,5% и 4,5% от БВП.


Кои са депутатите, които влизат в 47 Народно събраниеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft