Приет е нов значително по-бърз тест за Covid-19 Снимка: © Getty Images

Американската комисия за контрол на храните и лекарствата даде зелена светлина за използване на нов по-бърз тест за Covid-19. С него процесът по преглеждане на пациентите може да бъде ускорен с десет пъти.

Тестът на Roche Holding AG е достъпен в САЩ, Европа и другите страни, които приемат медицински продукти с CE маркировка.

Съществуват два модела - cobas 6800 и cobas 8800, като основната причина за по-добрите резултати е фактът, че и двата са почти изцяло автоматизирани. По-слабата версия може да обработва пробите на 1 440 пациента на ден, а по-силната - на 4 128.

Това е трети вид тест на компанията, който се приема за обработване на изследванията за коронавируса, след като през февруари комисията прие други два по предложение на Центровете за контрол и превенция на болестите и Държавният департамент по здравеопазването в Ню Йорк.

Те обаче изискват повече човешко внимание и това забавя процеса. Ръководителят на отдела по диагностика на Roche Томас Шинекер заяви, цитиран от Bloomgerg, че те ще продължават да играят важна роля в борбата със заразата, тъй като са много по-разпространени в глобален мащаб.

В света са инсталирани 827 системи за тестовете cobas 6800/8800, като компанията работи активно по разпространяване на още. Чрез тях резултатите от пробите излизат след период от четири часа, през които се анализира нуклеидовата киселина, извлечена от слюнка или слуз на пациента, и се сравнява с генетичната последователност в коронавируси като SARS и Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022