Пригожин закри тролските фабрики – сега е моментът службите да прихванат българските профили Снимка: © Булевард България

Сега е моментът службите да идентифицират изоставените тролски профили и техните наративи и дори да „прихванат“ бивши служители, за да разкрият как са оперирали. За това призова депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

Призивът му идва след новината, че шефът на наемническата бойна група „Вагнер“ и бизнесмен Евгений Пригожин разпуска медийния си холдинг „Патриот“.

Пипалата на тролските фабрики се простират из цяла Европа, а сега те остават безпризорни и според Божанов ситуацията е възжможност да се докаже черно на бяло дали и как те са оперирали в България.

Действията им до момента са базирани на журналистически разследвания и изтекли документи.

Информационната война няма да спре със слизането на Пригожин от сцената, така че трябва да сме подготвени за техниките, тактиките и процедурите (TTPs)“, отбеляза Божанов.

Според депутата от Продължаваме промяната - Демократична България профилите, които сега вероятно ще останат неактивни на фона на хаоса и разпадането на структурите около Пригожин, могат да бъдат засечени от самите социални мрежи, като Facebook и Twitter, или от хора с достъп до API-то - приложно-програмен интерфейс, който позволява на две приложения да си "комуникират". Въпросът е дали ще има воля да се предприеме такава проверка.

Появата на холдинг, свързан с името на Евгений Пригожин, стана известна през 2019 г., но едва в началото на 2023 г. той призна, че е основал и финансирал Агенцията за интернет изследвания (АИИ) – компания, определяна като „ферма за тролове“ и обвинявана, че през 2016 г. се е намесила в изборите за президент на САЩ.

В холдинга влизат седем издания, „фабриката за тролове“ и социалната мрежа ЯRus. Сред прекратилите съществуването си са „Икономиката днес“, „Политиката днес“, „Невски новини“, „Народни новини“, РИА „ФАН“ и др. Освен с намесата си в американските избори, през последното десетилетие тези издания станаха известни и с атаките си срещу руски опозиционери като Алексей Навални.

В прощално видео генералният директор на „ФАН“ Евгений Зубарев разкрива подробности за работата на „фабриката за тролове“ и другите медии на Пригожин. По думите му първите 20 „коментатори“ са работили срещу известните руски опозиционери. „Беше стратегически важно да се постави под съмнение работата на опозиционните журналисти, защото те се опитваха да унищожат страната“, обяснява Зубарев.

Руските тролове служат от години за очерняне на политици и обществени фигури, критични към Кремъл. Най-често те са активни с коментари в социалните мрежи, чрез които насочват дискусиите по медийни публикации към позиции в подкрепа на Москва и правейки манипулативен прочит на действията на Запада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024