Примирието в Израел е застрашено и при Нафтали Бенет - военните убиха 20-годишен палестинец

20-годишен палестинец беше убит от израелските военни на Западния бряг, а напрежението в страната отново е налице след обявеното примирие на 21 май.

Здравното министерство на Палестина обяви, че младият мъж е бил от село Кусра, намиращо се край гр. Наблус – втория по големина в автономната територия. Според израелските власти – палестинецът е хвърлил експлозиви към тях от покрив на сграда и военните са го застреляли в гърдите в отговор на атаката му.

Местните медии пишат, че между израелските заселници в Кусра и палестинците е възникнала „насилствена конфронтация“, като двете страни са хвърляли камъни едни към други в събота.

Палестинците протестират дълго срещу разширяването на израелските селища на Западния бряг, което според международните закони е „нелегално“. Последните сблъсъци са станали, след като кабинетът на новия премиер Нафтали Бенет принуди еврейски заселници да напуснат Евиатар до град Наблус. Причината – сградите и инфраструктурата там ще бъдат трансформирани в израелска военна база.

Бенет и неговата партия „Ямина“ не спечелиха парламентарните избори в страната, но се съюзиха в коалиция с още 7 партии, включително с ляво-центристката на Яир Лапид, за да свалят от власт Бенямин Нетаняху. 49-годишният милионер ще бъде министър-председател в първите две години от мандата, а после начело ще е 75-годишният Лапид.

Наследникът на Нетаняху - милионер, определящ се за "най-мразения човек в Израел"

Бенет е първият религиозен лидер в историята на Израел. Неговата партия „Ямина“ изповядва икономически либерализъм, има твърда линия към Иран и подкрепя анексирането на около две трети от Западния бряг.

Според него - конфликтът с Палестина не може да бъде решен, а Израел трябва да го търпи като „шрапнел в задните части“. Той твърди, че на Западния бряг няма израелска окупация, защото „никога не е съществувала палестинска държава“.

В събота Израел отправи и нови въздушни удари към ивицата Газа, контролирана от военната групировка Хамас. Изстрелите са били насочени към завод за производство на оръжия, пише Times of Israel. Ударите са нанесени в отговор на пуснати към Израел балони със запалителна течност от страна на палестински граждани, твърдят отбранителните сили.

Според тях – Хамас са стреляли към израелски самолет. Няма данни за жертви и ранени.

Палестина пуска балони със запалителна течност вече няколко пъти, като при предходната подобна атака през юни отново се стигна до отговор от страна на Тел Авив след предизвикването на поне 20 пожара.

Това беше първото нагнетяване на напрежението в региона от 21 май, когато Израел и Хамас прекратиха 11-дневния конфликт, отнел живота на повече от 230 души, включително на над 100 жени и деца. Тогава палестинската групировка изстреля около 4000 ракети по посока различни градове в Израел.

Изпращането на запалителни балони от Палестина към Израел продължава вече няколко години. През 2018, когато Нафтали Бенет беше министър на образованието, той изрази мнение, че военните трябва да убият всички хора в Газа, които осъществяват атаките и запалват пожари в страната.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024