В навечерието на парламентарните избори в Израел на 23 март лидерът на партия „Ямина“ Нафтали Бенет обеща пред телевизионните камери, че няма да подкрепи ляво-центристката формация на Яир Лапид, за да състави правителство. Днес той нарушава думите си и двамата с бившия финансов министър са на път да свалят от власт управляващия вече 12 години Бенямин Нетаняху.

„Казах на децата ми, че баща им ще бъде най-мразеният човек в страната. Но им обясних също така, че го правя в името на тяхната държава“, казва 49-годишният Бенет в едно от първите си интервюта след обявеното споразумение с Лапид.

„Осъзнавах, че ако се придържам към тези думи, няма да извадим Израел от хаоса. Най-лесното нещо е да спазваш всяко обещание, но ако всеки го беше сторил, нямаше да сформираме правителство, а вече минаха 4 парламентарни избора за две години и половина. Знаех, че ще ме критикуват, но избрах това, което е добро за Израел“, заявява лидерът на „Ямина“ пред Channel 12.

Кнесетът на Израел трябва да подкрепи новата коалиция, която е съставена от общо 8 партии, намиращи се във всяка една точка на политическия спектър. Засега няма насрочена дата за гласуване, но това най-вероятно ще се случи идната седмица. Очаква се Бенет да поеме премиерския пост в първите две години от мандата, а след това да се задейства ротационният механизъм и начело да застане 75-годишният Яир Лапид – бивш ТВ-водещ и лидер на „Yesh Atid“.

Ако коалиционното споразумение влезе в сила, Бенет ще е първият религиозен лидер в историята на Израел. Според него новата коалиция ще бъде приета от Кнесета, тъй като там тя има мнозинство от 61 срещу 59 гласа.

Неговата партия „Ямина“ изповядва икономически либерализъм, има твърда линия към Иран и подкрепя анексирането на около две трети от Западния бряг.

През последните седмици Израел беше в положение на гражданска война, тъй като военната групировка „Хамас“, която контролира ивицата Газа, изстреля хиляди ракети към няколко градове в страната, а местните власти отговориха с акции срещу палестинците. При конфликта загинаха над 240 души, а хиляди бяха ранени.

Един "скрит от света" инцидент задейства ефекта на доминото в Израел

Според Нафтали Бенет – конфликтът с Палестина не може да бъде решен, а Израел трябва да го търпи като „шрапнел в задните части“. Той твърди, че на Западния бряг няма израелска окупация, защото „никога не е съществувала палестинска държава“.

През 2013 г. Бенет влиза в Кнесета като лидер на религиозна и националистическа формация – „Еврейски дом“, и попада във властта, превръщайки се в съюзник на Нетаняху. Ръководил е общо пет министерства – на икономиката, на религията, на израелските граждани в чужбина, на образованието и отбраната. Последният от постовете му е в периода 2019 – 2020 г.

Сега Бенет вече е съперник на бившия премиер и лидер на „Ликуд“. Той е част от блока анти-Нетаняху, който се противопоставя на обвинения в три престъпления политик – за измама, подкупи и злоупотреба с власт.

Нетаняху обвини Бенет в "предателство към дясното". Той призова парламента да блокира новата коалиция, която ще го замени на власт. Самият той обаче също е включвал леви партии в управлението и дори преговаряше с арабската „Ra’am“ в дните, в които трябваше да състави мнозинство.

Сега лидерът на „Ra’am“ Мансур Абас е част от коалицията на Бенет и Лапид, въпреки че водачът на „Ямина“ го наричаше „поддръжник на тероризма“. Бенет вече казва, че Абас всъщност е „честен мъж и смел политик, който иска да помогне на израелците“.

Целта на 49-годишния политик ще е да „минимализира конфликта с Палестина“, защото няма да успее „да го реши“. Той все пак заяви, че иска да подобри условията за палестинците, от гледна точка на свободата на движение и качеството на живот.

Нафтали Бенет е роден през 1972 г. в Хайфа, в семейство на американски имигранти. Служил е в специалните сили „Сайерет Маткал“ и „Маглан“. Участвал е във войната в Ливан през 2006 г., след което става шеф на кабинета на Нетаняху.

Той е милионер, който е спечелил състоянието си като предприемач в сферата на софтуерното инженерство. През 1999 съосновава американската компания за киберсигурност Cyota, която продава 6 години след това за 145 млн. долара. Също така е бивш главен изпълнителен директор на Soluto – фирма за облачни услуги, която е продадена за над 100 млн. долара през 2013 г.


"Осло" по HBO: Истинската история на тайните преговори между Израел и Палестина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%