Снимка: © Getty Images

61-годишният принц Андрю - трети син на кралица Елизабет II - ще бъде съден по обвинения за сексуално насилие от страна на американката Вирджиния Джуфри. 

Андрю е един от хората, за които има съмнения, че са се възползвали сексуално от млади момичета, организирани по време на партитата на Джефри Епстийн и Гилейн Максуел. Покойният финансист и британският принц са били дългогодишни приятели. 

Джуфри (38 г.) твърди, че е била непълнолетна, когато Андрю я е насилил. 

Адвокатите на принца опитваха да анулират гражданския иск на база на това, че жената е получила обезщетение по по-ранно споразумение с Джефри Епстийн, подписано през 2009 г. Защитата твърди, че този документ е предпазвал принца от по-нататъшни съдебни претенции - въпреки че името му не е споменато изрично в споразумението.

Съдията по делото обаче е преценил, че процесът трябва да започне, а в хода му - да се изясни каква е била реалната договорка между Джуфри и Епстийн. 

"Задачата на съда на този етап е да определи дали има две или повече разумни интерпретации на този документ. Ако те са налице, определянето на "правилната" или действащата интерпретация ще трябва да се направи в следващи процедури", се казва в мотивите. 

Съдията не приема аргументите на адвокатите, че жалбата на жената е "неясна и многозначителна", както и че тя не дава възможност на Андрю да събере доказателства в своя защита. 

Решението на съда в Ню Йорк ще даде ход на първото съдебно дело срещу принца след дългогодишните обвинения на Вирджиния Джуфри срещу него. 

Част от исканията на нейните адвокати са принц Андрю да докаже, че не е способен да се изпотява - аргумент, с който той опитваше да оспори достоверността на един от случаите на насилие, за които тя разказваше пред медиите. 

Андрю беше принуден да се оттегли от публичните си задължения като представител на кралското семейство след недоволството от интервюто му за BBC през 2019 г., което предизвикаха двусмислените му обяснения за отношенията му с Епстийн и Максуел.  

Няколко месеца преди това Джефри Епстийн се самоуби в затворническата си килия, като не дочака присъда по обвиненията в трафик на жени с цел сексуална експлоатация. 

Неговата партньорка Гилейн Максуел беше осъдена по пет от обвиненията срещу нея за това, че е склонявала млади момичета да спят с Епстийн и приятелите му. Някои от жертвите на схемата са били едва на 14-годишна възраст.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори