Принц Андрю ще бъде съден в САЩ за сексуално насилие Снимка: © Getty Images

61-годишният принц Андрю - трети син на кралица Елизабет II - ще бъде съден по обвинения за сексуално насилие от страна на американката Вирджиния Джуфри.

Андрю е един от хората, за които има съмнения, че са се възползвали сексуално от млади момичета, организирани по време на партитата на Джефри Епстийн и Гилейн Максуел. Покойният финансист и британският принц са били дългогодишни приятели.

Джуфри (38 г.) твърди, че е била непълнолетна, когато Андрю я е насилил.

Адвокатите на принца опитваха да анулират гражданския иск на база на това, че жената е получила обезщетение по по-ранно споразумение с Джефри Епстийн, подписано през 2009 г. Защитата твърди, че този документ е предпазвал принца от по-нататъшни съдебни претенции - въпреки че името му не е споменато изрично в споразумението.

Съдията по делото обаче е преценил, че процесът трябва да започне, а в хода му - да се изясни каква е била реалната договорка между Джуфри и Епстийн.

"Задачата на съда на този етап е да определи дали има две или повече разумни интерпретации на този документ. Ако те са налице, определянето на "правилната" или действащата интерпретация ще трябва да се направи в следващи процедури", се казва в мотивите.

Съдията не приема аргументите на адвокатите, че жалбата на жената е "неясна и многозначителна", както и че тя не дава възможност на Андрю да събере доказателства в своя защита.

Решението на съда в Ню Йорк ще даде ход на първото съдебно дело срещу принца след дългогодишните обвинения на Вирджиния Джуфри срещу него.

Част от исканията на нейните адвокати са принц Андрю да докаже, че не е способен да се изпотява - аргумент, с който той опитваше да оспори достоверността на един от случаите на насилие, за които тя разказваше пред медиите.

Андрю беше принуден да се оттегли от публичните си задължения като представител на кралското семейство след недоволството от интервюто му за BBC през 2019 г., което предизвикаха двусмислените му обяснения за отношенията му с Епстийн и Максуел.

Няколко месеца преди това Джефри Епстийн се самоуби в затворническата си килия, като не дочака присъда по обвиненията в трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Неговата партньорка Гилейн Максуел беше осъдена по пет от обвиненията срещу нея за това, че е склонявала млади момичета да спят с Епстийн и приятелите му. Някои от жертвите на схемата са били едва на 14-годишна възраст.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023