Принц Андрю ще бъде съден в САЩ за сексуално насилие Снимка: © Getty Images

61-годишният принц Андрю - трети син на кралица Елизабет II - ще бъде съден по обвинения за сексуално насилие от страна на американката Вирджиния Джуфри.

Андрю е един от хората, за които има съмнения, че са се възползвали сексуално от млади момичета, организирани по време на партитата на Джефри Епстийн и Гилейн Максуел. Покойният финансист и британският принц са били дългогодишни приятели.

Джуфри (38 г.) твърди, че е била непълнолетна, когато Андрю я е насилил.

Адвокатите на принца опитваха да анулират гражданския иск на база на това, че жената е получила обезщетение по по-ранно споразумение с Джефри Епстийн, подписано през 2009 г. Защитата твърди, че този документ е предпазвал принца от по-нататъшни съдебни претенции - въпреки че името му не е споменато изрично в споразумението.

Съдията по делото обаче е преценил, че процесът трябва да започне, а в хода му - да се изясни каква е била реалната договорка между Джуфри и Епстийн.

"Задачата на съда на този етап е да определи дали има две или повече разумни интерпретации на този документ. Ако те са налице, определянето на "правилната" или действащата интерпретация ще трябва да се направи в следващи процедури", се казва в мотивите.

Съдията не приема аргументите на адвокатите, че жалбата на жената е "неясна и многозначителна", както и че тя не дава възможност на Андрю да събере доказателства в своя защита.

Решението на съда в Ню Йорк ще даде ход на първото съдебно дело срещу принца след дългогодишните обвинения на Вирджиния Джуфри срещу него.

Част от исканията на нейните адвокати са принц Андрю да докаже, че не е способен да се изпотява - аргумент, с който той опитваше да оспори достоверността на един от случаите на насилие, за които тя разказваше пред медиите.

Андрю беше принуден да се оттегли от публичните си задължения като представител на кралското семейство след недоволството от интервюто му за BBC през 2019 г., което предизвикаха двусмислените му обяснения за отношенията му с Епстийн и Максуел.

Няколко месеца преди това Джефри Епстийн се самоуби в затворническата си килия, като не дочака присъда по обвиненията в трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Неговата партньорка Гилейн Максуел беше осъдена по пет от обвиненията срещу нея за това, че е склонявала млади момичета да спят с Епстийн и приятелите му. Някои от жертвите на схемата са били едва на 14-годишна възраст.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024