Снимка: © Getty Images

Принцът на Уелс е получил дарение от 1 милион паунда за своя благотворителна кампания от членове на семейството на Осама бин Ладен - основателят на Ал Кайда, който стои зад една от най-тежките терористични атаки в историята - тази от 11 септември 2001 година в САЩ.

Според информация на The Sunday Times бъдещият британски крал е приел сумата от Бакр бин Ладен, който стои начело на семейството, и от брат му Шафик.

Твърди се, че 73-годишният Чарлз е провел лична среща с Бакр в кралската резиденция Кларънс Хаус в Лондон на 30 октомври 2013 - две години след като американските специални части извършиха убиха Осама бин Ладен в Исламабад в Пакистан.

Говорител на Кларънс Хаус отговори на обвинението с това, че решението е било взето изцяло от попечители.

Ръководителят на Благотворителния фонд на принца на Уелс (PWCF), сър Иан Чешайър, също коментира темата:

"Дарението на шейх Бакр бин Ладен през 2013 бе внимателно обмислено от попечителите на фонда. След внимателни проверки и търсене на информация от широк кръг източници, включително от правителството, решението то да бъде прието бе взето изцяло от тях. Всеки опит да се внуши нещо друго е подвеждащ и неточен."

В същото време източник на медията посочва, че Чарлз лично е провел сделката и се е съгласил да получи сумата въпреки протестите на своите съветници, които са го призовавали да върне парите. Принцът е бил предупреден, че ще предизвика национално възмущение, ако новината изтече в медиите и че "няма да е добре за никого", ако се разбере, че е приел сума от семейството на Осама бин Ладен.

По време на атентатите от 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон загиват хиляди американци и 67 британци. Според друг източник от обкръжението на кралското семейство това дарение ще подкопае авторитета на Чарлз и репутацията на благотворителната му организация.

Бакр и Шафик бин Ладен са полубратя на Осама, като делят с него един и същ баща - Мохамед бин Авад бин Ладен - милиардер, роден в Йемен. Няма данни двамата да са спонсорирали или да са били замесени в терористични акции.

Преди месец The Sunday Times обяви още, че Чарлз е приел куфар с 1 милион евро в брой от Хамад бин Джасим бин Джабер Ал Тани - бивш министър-председател на Катар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер