Принц Хари: Винаги съм се чувствал по-различен от семейството си

Принц Хари сподели, че „винаги се е чувствал малко по-различен“ от семейството си и че покойната му майка е била по същия начин. В излъчен онлайн разговор с психотерапевта д-р Габор Мате, автор на книги за травмите и пристрастяването, херцогът на Съсекс отново отгърна завесата към личния си свят. Двамата заедно проследиха темите за скръбта и загубата от бомбастичната автобиография „Резерва“.

По повод обществения отзвук от публикуваните си мемоари принц Хари настоя, че не е „жертва“ и не търси съчувствие. Напротив, желанието му е било да се усети „невероятно свободен“.

„Почувствах огромна тежест да пада от раменете ми“, каза той пред д-р Мате, цитиран от BBC. Според него книгата може да послужи на другите да преодолеят табуто върху говоренето за психичните проблеми.

Дискусията бе фокусирана върху емоциите, терапията и мислите на принца за психичното здраве – без да отива в посока на последните съобщения, че крал Чарлз е поискал от Хари и Меган да освободят дома си във Великобритания, нито дали синът ще присъства на коронацията на баща си.

Принц Хари сподели, че е израснал, „чувствайки се малко по-различен от останалите членове на моето семейство“. Каза още, че е имал чувството, че живее в „балон“, който терапията му е помогнала да спука.

Изхождайки от спомена за собственото си детство, лишено от прегръдки и прояви на обич, Хари каза, че своите деца „се старае да задушава с любов и привързаност“.

„Като баща чувствам огромна отговорност да гарантирам, че няма да предам нататък никакви травми или... негативни преживявания, които съм имал като дете.“

Той многократно говори за значението на терапията. „Едно от нещата, от които най-много се страхувах, беше да загубя чувството, което имах към майка ми... каквото и да бях успял да запазя за майка си“, подчерта принц Хари.

Опасенията са се оказали напразни. Той не само не е изгубил тези емоции, но и е осъзнал нещо важно – че „всъщност тя просто искаше да съм щастлив“.

Принц Хари също така защити употребата на психеделични медикаменти, като заяви, че са му помогнали „да се справи с травмите и болките от миналото“. По думите му кокаинът се е оказал непотребен, но „марихуаната е нещо различно, което всъщност наистина ми помогна“.

Относно Афганистан, където е ходил два пъти като военен, принц Харис коментира, че не всички британски войници са съгласни с войната. Според него много от сънародниците му не подкрепят армията, защото били на мнение, че служещите в нея са за войната. „Но не, щом се запишеш, правиш това, което ти е казано да правиш.“

Защо книгата на Хари е важна и за нас?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024