Принудителните квоти за храни в магазините: ЕК срещу Десислава Танева Снимка: © Getty Images

Решението на кабинета "Борисов 3" да накара търговските вериги да излагат преимуществено български хранителни стоки беше атакувано като дискриминационна мярка от Европейската комисия.

ЕК обяви, че е изпратила официално уведомително писмо на правителството, с което напомня, че новите задължения "ограничават свободното движение на стоки, залегнало в чл. 34 от Договора за функциониране на ЕС, защото създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара на местните хранителни продукти".

Предупреждението от ЕК беше посрещнато с отговор на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, според която мярката "не засяга свободното дивжение на стоки, защото не предвижда забрана или ограничения за предлагане на продукция от държави-членки на ЕС".

Писмото на Европейската комисия идва един месец след като правителството задължи големите вериги за хранителни стоки да предлагат българска продукция - и то от регионални производители - в обектите си. Военният министър Красимир Каракачанов дори имаше идея да забрани вноса на плодове и зеленчуци по време на извънредното положение, за да се "стимулира" българското земеделие.

Постановлението засяга продажбите на мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци.

Изискването към площта на предлагане беше записано без конкретен измерител: "Местата за продажба следва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти". Магазините ще трябва да маркират по "подходящ начин" българските стоки, за да се вижда, че са "регионално производство".

Какви са критиките на ЕК

Според ЕК промените ограничават свободата на търговците на дребно сами да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да адаптират веригата си на доставки.

"Такива ограничения могат да бъдат оправдани само с императивни съображения от общ интерес, като например общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел. Поради извънредните обстоятелства, произтичащи от свързаната с коронавируса санитарна обстановка и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване", се казва в предупреждението на ЕК.

България разполага със срок от 1 месец, за да отговори на комисията. Ако обяснението не е задоволително, ЕК може да продължи процедурата срещу страната.

МЗХГ: Не се нарушават доставките на продукти

Според съобщение на министерството - постановлението от април "не нарушава досегашните дсотавки в търговските обекти на продукти, внесени от други дъжрави, и на продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната".

Според ведомството на Десислава Танева - мерките са насочени в подкрепа на българското производство и за "запазване на поминъка на малките и местни производители предвид карантинираните райони, затруднените транспортни връзки и риска от пренасяне на заразата при транспортиране".

Транспортът действително беше затруднен по време на извънредното положение заради мярката на правителството да ограничи движението в и от областните градове с КПП-та. Доставчиците на хранителни стоки обаче бяха в списъка на работниците, които имат право да пътуват свободно през страната, за да не се прекъсне снабдяването със стоки от първа необходимост.

Според МЗХГ мерките "не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в полза на потребителя, без да засягат каквито и да е правила".

"Същитие са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза", се казва в информацията. От министерството ще подготвят обосновано становище, което ще бъде изпратено на ЕК в срок.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024