Снимка: © Getty Images

Решението на кабинета "Борисов 3" да накара търговските вериги да излагат преимуществено български хранителни стоки беше атакувано като дискриминационна мярка от Европейската комисия. 

ЕК обяви, че е изпратила официално уведомително писмо на правителството, с което напомня, че новите задължения "ограничават свободното движение на стоки, залегнало в чл. 34 от Договора за функциониране на ЕС, защото създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара на местните хранителни продукти". 

Предупреждението от ЕК беше посрещнато с отговор на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, според която мярката "не засяга свободното дивжение на стоки, защото не предвижда забрана или ограничения за предлагане на продукция от държави-членки на ЕС".

Писмото на Европейската комисия идва един месец след като правителството задължи големите вериги за хранителни стоки да предлагат българска продукция - и то от регионални производители - в обектите си. Военният министър Красимир Каракачанов дори имаше идея да забрани вноса на плодове и зеленчуци по време на извънредното положение, за да се "стимулира" българското земеделие.

Постановлението засяга продажбите на мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци. 

Изискването към площта на предлагане беше записано без конкретен измерител: "Местата за продажба следва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти". Магазините ще трябва да маркират по "подходящ начин" българските стоки, за да се вижда, че са "регионално производство". 

Какви са критиките на ЕК

Според ЕК промените ограничават свободата на търговците на дребно сами да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да адаптират веригата си на доставки. 

"Такива ограничения могат да бъдат оправдани само с императивни съображения от общ интерес, като например общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел. Поради извънредните обстоятелства, произтичащи от свързаната с коронавируса санитарна обстановка и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване", се казва в предупреждението на ЕК. 

България разполага със срок от 1 месец, за да отговори на комисията. Ако обяснението не е задоволително, ЕК може да продължи процедурата срещу страната. 

МЗХГ: Не се нарушават доставките на продукти

Според съобщение на министерството - постановлението от април "не нарушава досегашните дсотавки в търговските обекти на продукти, внесени от други дъжрави, и на продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната". 

Според ведомството на Десислава Танева - мерките са насочени в подкрепа на българското производство и за "запазване на поминъка на малките и местни производители предвид карантинираните райони, затруднените транспортни връзки и риска от пренасяне на заразата при транспортиране". 

Транспортът действително беше затруднен по време на извънредното положение заради мярката на правителството да ограничи движението в и от областните градове с КПП-та. Доставчиците на хранителни стоки обаче бяха в списъка на работниците, които имат право да пътуват свободно през страната, за да не се прекъсне снабдяването със стоки от първа необходимост. 

Според МЗХГ мерките "не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в полза на потребителя, без да засягат каквито и да е правила". 

"Същитие са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза", се казва в информацията. От министерството ще подготвят обосновано становище, което ще бъде изпратено на ЕК в срок. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен