Снимка: © Getty Images

Природният газ поскъпва с малко над 30% от днес - 1 януари 2022 г., реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Така през януари синьото гориво ще струва 133,41 лв. за мегаватчас без такси и налози. Основният фактор за увеличението е поскъпването на природния газ на европейските борси, от които зависи и цената у нас.

Същевременно от "Булгаргаз" заявиха, че дори и при новото увеличение цената остава много по-ниска от тази в Европа. Според газовата компания поскъпването не може да се избегне - дори ако България получава всички договорени количества газ от Азербайджан, а не само една трета, както сега.

Аргументът е, че през зимните месеци дори цялото договорено количество азерски газ не е достатъчно да задоволи дори една четвърт от потреблението в България.

Още през декември стана ясно, че повишението на цената на синьото гориво ще е по-голямо от прогнозираните първоначално 14%, тъй като цените на газа на европейските борси нарастваха почти през целия период.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори