Призова ли папа Франциск Украйна да развее бялото знаме Снимка: © Getty Images

Противоречиво изказване на папа Франциск в интервю за Швейцарското радио и телевизия (RSI) беше разтълкувано като призив Украйна да развее бялото знаме и да преговаря с Русия.

Интервюто е направено в края на февруари и предстои да бъде излъчено на 20 март.

В откъс от него, разпространен предварително, папата отговоря на въпрос: „В Украйна има хора, които молят за смелостта (страната им) да се предаде, за (вдигане) на бялото знаме. Но други казват, че това би легитимирало силата. Какво мислите?"

87-годишният Франциск отговаря: "Това е интерпретация. Но вярвам, че тези, които виждат ситуацията, тези, които мислят за хората, тези, които имат смелостта да вдигнат бялото знаме и да преговарят, са по-силни. И днес може да се договорят с помощта на международни сили. Думата преговарям е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят, трябва да имаш смелостта да преговаряш. Срам те е, но с колко смъртни случая ще свършиш? Преговаряйте навреме, търсете държава, която да действа като посредник. Днес, например във войната в Украйна, има много желаещи да действат като посредници. Турция се предложи за такава роля. И други. Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили."

Отговорът на главата на римо-католическата църква предизвика широк отзвук и наложи уточнения от страна на Ватикана.

Директорът на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни разяснява в отговор на журналистически въпроси какво точно е имал предвид папа Франциск с думите: „Папата използва образа на бялото знаме, предложен от интервюиращия, за да призове за прекратяване на враждебността, за примирие, постигнато със смелостта на преговорите. Неговата надежда е дипломатическо решение за справедлив и траен мир."

От думите на Бруни става ясно, че папата вижда в преговорите, изхода от всяка военна ситуация. „Докато говори за друга конфликтна ситуация, но визира всяка военна ситуация, папата ясно заявява: "Преговорите никога не са капитулация,“ казва Бруни, цитиран от Vaticannews.

В публикация под заглавието "Не се срамувайте да преговаряте" пресцентърът на Ватикана публикува и пълния текст на разговора между Папа Франциск и журналиста Лоренцо Бучела от RSI, който предизвика полемика.

Матео Бруни разяснява, че папата повтаря формулировка предложена от интервюиращия и уточнява, че главата на римо-католическата църква е призовал за преговори, а не за капитулация. Бруни припомня, че през изминалите две години от войната папата неведнъж е призовавал и публично е говорил за значението на диалога срещу "лудостта" на войната и че основната му загриженост е за съдбата на цивилното население.

"Надеждата на папата - повтаря говорителят на Ватикана - е и остава същата, която винаги е била повтаряна през последните години, а също по повод двегодишнината от нахлуването на Русия в Украйна: "Докато подновявам най-дълбоката си привързаност към изтерзания украински народ и се моля за всички, особено за многобройните невинни жертви, умолявам да се намери онази частица човечност, която ни позволява да създадем условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир," уточнява Бруни.

В интервюто папата отговаря и на въпроси за войната в Газа. Там той също отговаря: "Нека погледнем историята, войните, които сме преживели, всички от които завършват със споразумение".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024