Повече Хичкок, по-малко Агата Кристи: Стивън Кинг разкри подхода си към писането на мистерии Снимка: © Getty

Малко са авторите, на които толкова много прохождащи писатели се опитват да подражават.

Майстор на писаното слово, Стивън Кинг от десетилетия вкопчва читателите си в примката на интересни сюжети, живи герои и вълнуващи, често мрачни, често страшни истории. И също така от десетилетия, фенове на Краля, които се изявяват в писателското поприще, се чудят дали има някаква специфична хватка, която биха могли да откраднат, за да пишат като него. Някакъв специален Стивънкингски чалъм, който да яхнат.

В скорошно интервю, Кинг сподели изненадващ обрат в подхода си към писането на мистерии и в него той се опира много повече на завета на Алфред Хичкок, отколкото от традициите на Агата Кристи.

В момента авторът на "ТО" промотира най-новия си роман, "Холи", който отскоро е и на нашия книжен пазар. В него читателите отново се срещат с любимата им героиня от "Мистър Мерцедес".

По този повод той дава интервю за The Book Review Podcast, където самият той изразява предпочитанията си към напрегнатия стил на Хичкок пред супер сложните герои на Агата Кристи.

"Мисля, че една от най-добрите книги в жанра е "Талантливият мистър Рипли". Харесвам всичко на Патриша Хайсмит, а в нейните романи фабулата никога не се върти около това кой е извършил убийството. Харесвам много творчеството на Агата Кристи, но нямам представа как тя пише историите си. Бях потресен от края на "Убийството на Роджър Акройд", както и от финала на "10 малки негърчета". "Убийство в Ориент експрес"...фантастична идея, но аз никога не бих могъл да напиша нещо такова. Ако някой писател започне да пише историята си и първоначално ми каже, че знае какво ще се случи или че знае кой е лошият, интересът ми като читател не е толкова голям. Това отнема от съспенса", коментира Кинг.

Думите му показват дълбоко уважение, което изпитва към работата на Кристи, което е екранизирано в десетки филми, включително новият на Кенет Брана "Призраци във Венеция", който е повече хорър, отколкото чиста мистерия, и който ще видим по кината навреме за Хелоуин.

В същото време обаче Кралят на хоръра разкрива и истинската си страст, която лежи в майсторските сценарии повече отколкото в сложните сюжети.

Като реверанс към творчеството на Хичкок, Кинг тегли паралел между неговия стил на разказване и известния цитат на Хичкок „Ако бомба избухне там, където хората имат среща, имате пет секунди на ужас. Но ако знаете, че бомбата е под масата, а те не знаят, тогава имате десет минути напрежение.“

Кинг казва още, че в "Холи" е имало елементи на сюжета, които са го подлудили и споделя, че в момента работи върху роман с работно заглавие „We Think Not“, който отново включва Холи Гибни.

"Този роман е толкова сюжетен, че ми идва да крещя. Харесвам ситуациите, нали? Но не харесвам непременно сюжета."

Очевидно авторът намира вдъхновение в идеята да държи читателите на ръба на столовете си, осъзнавайки надвисналата заплаха, за която героите може би все още не подозират. Този подход е в тон с философията на Алфред Хичкок за бавното натрупване на напрежението и очакването, които карат публиката да участва активно в разгръщащата се драма на сюжетната линия.

Интервюто дава свежа перспектива върху бъдещите мистерии, които авторът подготвя, като въпросния роман We Think Not.

Докато заклетите му фенове с нетърпение очакват новия му роман и предстоящите екранизации на негови творби, става ясно, че 75-годишният майстор на хоръра все още има какво да извади от своето "сандъче с инструменти" (Кинг говори за сандъчето с инструменти като част от арсенала на всеки писател в книгата си "За писането. Мемоари на занаята" бел.ред.).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024