Лидерите на "Продължаваме промяната" изненадващо решиха да не участват в консултациите, които президентът Румен Радев започна преди връчването на мандатите.

Кирил Петков и Асен Василев, както и председателят на ПГ Андрей Гюров или негови заместници не се появиха в сградата на "Дондуков" 2 в 13 ч., когато беше насрочена първата среща на Радев с парламентарните партии. Официално съобщение от формацията няма.

В понеделник президентът даде около 2-3 часа предизвестие на ПП, като обяви начало на консултациите веднага, след като Петков внесе оставката на правителството в Народното събрание.

От президентството съобщиха, че са получили писмо от ПГ на ПП, с което от формацията съобщават за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка.

"Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Консултациите на държавния глава с останалите парламентарни групи ще се проведат съгласно обявената вече последователност", казват от институцията.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, който трябва да е на среща с държавния глава, защото консултациите преди опити за съставяне на правителство по конституция са с парламентарните групи, е член на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. А тя днес заседава, за да може утре в пленарната зала да влезе актуализацията на бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване, а след това и тази на Бюджет 2022 г. Извънредното заседание на Народното събрание във вторник по темата бе насрочено още миналата седмица.

Асен Василев като вицепремиер и министър на финансите в оставка, също присъства на заседанието на комисията по бюджет и финанси, което започна в 10 ч сутринта и беше прекъснато около 12:40 ч. за едночасова почивка.

От ПП са съобщили пред bTV, че и във вторник няма да могат да се явят на консултации при Румен Радев, защото тогава парламентът вече ще гласува окончателно промените в пенсиите и здравноосигурителния бюджет. Пленарното заседание е насрочено за 11 ч.

"В тази връзка очакваме нова дата от г-н Радев и неговата администрация, която да е след извънредното заседание на НС във вторник и след очакваното разглеждане на измененията и допълненията в Закона за държавния бюджет в сряда", се казва в позиция на партията.

Източници на bTV от ПП са съобщили, че партийното ръководство би искало да направи своята среща с Румен Радев след посещението му в Мадрид, където се очаква да се проведе среща на лидерите от НАТО между 28 и 30 юни.

Заминаването на държавния глава е насрочено за вторник - преди това той би трябвало да се е срещнал с всички останали политически сили от 47-ото Народно събрание, като последната планирана консултация е с "Възраждане" от 11:30 ч. на 28 юни.

От 14:15 ч. днес е втората планирана среща на Румен Радев по линия на консултациите за мандата - тя ще е с ръководството на групата на ГЕРБ-СДС. Останалите срещи засега остават по график.

Разминаването в графика между Румен Радев и ПП дава още няколко дни време на формацията на Кирил Петков и Асен Василев, преди да трябва да бъде излъчен кандидат-премиер, на когото да бъде връчен нов проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Конституцията обвързва евентуалния кандидат за министър-председател със 7-дневен срок, в който той трябва да предложи състав на Министерския съвет, след като получи мандат. При неуспех, президентът вече може да възложи мандата на кандидат, посочен от втората по численост парламентарна група (в случая - ГЕРБ-СДС). Оттам вече заявиха, че ще го върнат веднага. Третата група, която би имала възможност да формира правителство, се избира от държавния глава. При трети неуспех Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да насрочи предсрочни избори и да назначи служебно правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед