14 мерки за общо 2 милиарда лева ще бъдат предложени на лидерския коалиционен съвет във вторник от "Продължаваме промяната", съобщи председателят на парламентарната група Андрей Гюров на извънреден брифинг.

От 1 юли предстои сериозно увеличение на пенсиите, като минималната ще бъде повишена от 370 на 450 лева. Останалите ще бъдат вдигнати пропорционално, което ще направи максималната 3400 лева.

От 1 октомври те ще бъдат преизчислени, за да бъдат изчистени неравенствата между стари и нови пенсионери: "Предлагаме за всички пенсии от 2008 година увеличение или с инфлацията, или с осигурителния доход, който е с по-голям ръст."

Гюров говори пред медиите след съвместно заседание на социалната, енергийната и бюджетната комисия, на който е бил изработен пакетът с антиинфлационни мерки. Средствата за тях са осигурени от допълнителни приходи в бюджета и могат да бъдат използвани, без да се нарушава съществуващата бюджетна рамка.

Той разкри само половината от 14-те мерки, като обясни това с твърдението, че за тяхното въвеждане ще се държи най-силно.

Данъчната отстъпка за работещи родители с едно дете ще се увеличи на 600 лева, а за две - на 1200 лв. Те ще могат да се получават на тримесечна база, а не в края на годината, за да може така да се подпомогне семейният бюджет.

При закупуване на горива потребителите ще бъдат компенсирани с ограничение до 50 литра месечно, като има няколко варианта, от които МФ ще избере един. ДДС на парното ще бъде намалено с 9%.

Прага на регистрация за микро и малък бизнес ще бъде увеличен на 100 хиляди лева, с което се цели да бъде намалена административната тежест за бизнеса. Електроенергията и природният газ, използван за моторно гориво, ще бъдат освободени от акциз.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев