"Продължаваме промяната" започват регистрацията си като партия в СГС Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" най-после са внесли документи за регистрация като политическа партия в Софийския градски съд. Новината беше съобщена от няколко медии в сряда следобед.

ПП направи учредително събрание още в средата на април 2022 г. - шест месеца след като спечели парламентарните избори, а Кирил Петков състави коалиционен кабинет.

За да може да се регистрира в съда, партията трябва да предостави учредителна декларация и протокол от събранието, устав, списък с поне 500 учредители и поне 2500 членове, както и удостоверение за уникалност на името - той се издава от Софийския градски съд.

Името на най-голямата парламентарна група изведнъж се оказа проблем, защото кметът на Добрич Йордан Йорданов е припознал в него свой стар слоган за местни избори. Йорданов атакува и молбата за регистрация на "Продължаваме промяната" като търговска марка пред Патентното ведомство, която Даниел Лорер е завел още преди миналогодишния вот.

До момента не е ясно дали този спор ще се отрази върху процедурата на създаване на партията.

СГС е длъжен да разгледа молбата за регистриране на ПП в 1-месечен срок на открито заседание с участието на прокурор. Решението по документацията трябва да се произнесе до 14 дни, като то може да се обжалва пред ВКС.

Всички партии в България са вписани в публичен регистър на съда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024