Продават на търг писмото от Айнщайн, което насърчава САЩ да разработят атомна бомба Снимка: © Getty Images

Писмо от Алберт Айнщайн, което насърчава САЩ да разработят първите в света ядрени бомби, ще бъде предложено на търг.

Писмото е до президента Франклин Д. Рузвелт и е от 1939 г. В него физикът предупреждава, че нацистка Германия може да създаде атомно оръжие и предлага САЩ да започнат собствена програма.

Три години по-късно Америка дава начало на проекта "Манхатън", който води до първото използване на ядрени оръжия срещу Япония през 1945 г.

Писмото ще бъде продадено като част от търг на артефакти, принадлежащи на съоснователя на Microsoft Пол Алън, който почина през 2018 г. на 65 години.

За него, Бил Гейтс, който основа компанията заедно с Алън, казва, че "персоналните компютри нямаше да съществуват без него."

Личната му колекция ще бъде предложена за продажба в Christie's, Ню Йорк, през септември. Макар че сред предметите, за които ще се наддава, има такива, свързани с развитието на компютрите, очакванията са, че писмото на Айнщайн ще най-атрактивното за колекционерите. Стойността му се оценява между 4 и 6 милиона долара.

Писмото всъщност е написано от унгарския физик Лео Силард с помощта на други учени. То обаче е подписано от Айнщайн, тъй като неговият статус на един от най-великите учени на всички времена повишава вероятността да привлече вниманието на американския президент, отбелязва британската BBC.

Писмото е с дата от 2 август 1939 г. - само седмици преди да бъде обявена Втората световна война - и предупреждава, че Германия може да е разбрала науката за създаване на ядрена бомба.

"Възможно е - макар и много по-малко сигурно - че изключително мощни бомби от нов тип могат да бъдат конструирани," се казва в писмото. Но по-късно Айнщайн съжалявал за подписа си поради ролята му в превръщането на Америка в единствената страна по това време, която разработва ядрени оръжия. През 1947 г. той е цитиран да казва: "Ако бях знаел, че германците няма да успеят да произведат атомна бомба, никога нямаше да си мръдна пръста."

На търг ще бъде предложен и компютър от 1971 г., модел DEC PDP-10: KI-10. Този тип компютри са били ключови за развитието на ранните форми на интернет, отбелязва медията. Очаква се устройството да бъде продадено на цена между 30 000 и 50000 долара.

В търга ще бъде предложен скафандър, принадлежащ на астронавта Ед Уайт - който става първият американец, извършил космическа разходка през 1965 г., с оценка между 80 000 и 120 000 долара.

През 2022 г. колекцията от произведения на изкуството на Пол Алън постави нов световен рекорд за най-голяма продажба на търг, като събира над 1,5 милиарда долара.

Тя включва творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Винсент ван Гог.

Желанието Алън приживе е било приходите да отидат за благотворителни каузи.

През живота си той е дарява над 2 милиарда долара за благотворителност, създава музеи за изкуство и култура и също така притежава различни американски спортни отбори.

Към момента на смъртта състоянието му се оценява на над 20 милиарда долара от Forbes.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024