Проектът на италианското студио "Фуксас" за ремонт на площад "Света Неделя" се сблъска с опозиция от страна на Софийската митрополия. Причината: идеята за превръщането на пространството около храма в зона без автомобилно движение не отговаря на транспортните нужди на 74-годишния патриарх Неофит. 

Енорийският свещеник на "Св. Неделя" Тодор Попов е изразил критиките на Митрополията по време на обществено обсъждане на проекта в Съюза на архитектите в четвъртък, съобщава "Дневник". 

Недоволството е в три посоки: затварянето на обичайния достъп до входа на катедралния храм за автомобили, линейки и др. превозни средства; промяна на подхода между "Св. Неделя" и сградата на Софийската митрополия откъм ул. "Цар Калоян", което ще изисква ремонт и в двора на църковния имот; опасност от компрометиране на основите на "Св. Неделя" при евентуални нови археологически разкопки под площада. 

Ако изискванията на патриаршията бъдат спазени, проектът - победител в конкурса на Столична община - ще трябва да бъде променен значително. 

Какво предлага студио "Фуксас"

Проектът предвижда значителни промени по визията на пространството - премахване на паркинга пред хотел "Балкан", затваряне на автомобилното движение пред храма по бул. "Александър Стамболийски", разполагане на фонтани до входа на църквата и светлинни инсталации, подобни на бликаща вода.

Това е и една от причините за съпротивата на митрополията - "че ще се наложи патриарх Неофит да се провира между стъклените осветителни тела, за да стигне от Софийската митрополия, където живее, до катедралния храм "Св. Неделя". 

Идейният проект предвижда част от арехологията под площада да бъде открита за посетители, като над разкопките ще се монтират стъклени покриви. Озеленяването е оформено в квадрати и се увеличава прогресивно в посока към външните граници на площад "Света Неделя" откъм Булбанк и Министерството на здравеопазването. 

Още детайли от проекта можете да видите в галерията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях