Проектът на италианското студио "Фуксас" за ремонт на площад "Света Неделя" се сблъска с опозиция от страна на Софийската митрополия. Причината: идеята за превръщането на пространството около храма в зона без автомобилно движение не отговаря на транспортните нужди на 74-годишния патриарх Неофит. 

Енорийският свещеник на "Св. Неделя" Тодор Попов е изразил критиките на Митрополията по време на обществено обсъждане на проекта в Съюза на архитектите в четвъртък, съобщава "Дневник". 

Недоволството е в три посоки: затварянето на обичайния достъп до входа на катедралния храм за автомобили, линейки и др. превозни средства; промяна на подхода между "Св. Неделя" и сградата на Софийската митрополия откъм ул. "Цар Калоян", което ще изисква ремонт и в двора на църковния имот; опасност от компрометиране на основите на "Св. Неделя" при евентуални нови археологически разкопки под площада. 

Ако изискванията на патриаршията бъдат спазени, проектът - победител в конкурса на Столична община - ще трябва да бъде променен значително. 

Какво предлага студио "Фуксас"

Проектът предвижда значителни промени по визията на пространството - премахване на паркинга пред хотел "Балкан", затваряне на автомобилното движение пред храма по бул. "Александър Стамболийски", разполагане на фонтани до входа на църквата и светлинни инсталации, подобни на бликаща вода.

Това е и една от причините за съпротивата на митрополията - "че ще се наложи патриарх Неофит да се провира между стъклените осветителни тела, за да стигне от Софийската митрополия, където живее, до катедралния храм "Св. Неделя". 

Идейният проект предвижда част от арехологията под площада да бъде открита за посетители, като над разкопките ще се монтират стъклени покриви. Озеленяването е оформено в квадрати и се увеличава прогресивно в посока към външните граници на площад "Света Неделя" откъм Булбанк и Министерството на здравеопазването. 

Още детайли от проекта можете да видите в галерията. 

Прочети