Снимка: © Getty Images

Все повече млади хора у нас дават положителни проби за Covid-19, смята проф. д-р Асен Балтов, вземайки предвид статистиката в „Пирогов“, чийто директор е. Причината, по думите му, е отварянето на дискотеките и фитнес залите, както и провеждането на абитуриентските балове.

„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. Това, че те се отвориха, промени контингента в болниците", сподели д-р Балтов в предаването „Неделята на NOVA“.

„В болница остават само тези, които се нуждаят от лечение с антибиотици. Техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора”, каза д-р Балтов.

Той изрази мнение, че тежките натоварвания и физически упражнения в случай на заразяване могат само да навредят, тъй като вирусът по-лесно навлиза в белите дробове.

„Вирусът има две места в човешкия организъм, на които обича да бъде – носоглътката и белия дроб. Коронавирусът предизвиква освен разграждане на алвеолите и тромбозиране на малките съдове – т. нар. васколит. Вътрешната част на малките съдове вече не е така тънка и фина и задържа еритроцити, което след това предизвиква микротромби”, обясни той. 

За последното денонощие 180 нови случая на Covid-19 и шестима излекувани Това е само с два нови случая по-малко в сравнение с предходните 24 часа, когато отбелязахме рекорд по новозаразени.

Излекували са се едва шест души и така броят на активните случаи се увеличава до 2538. Всички оздравели у нас са 2898, а положителните проби от началото на пандемията наброяват 5677.

„Нормално е да го има големият брой на тестовете. В „Пирогов” се правят по 150 теста всеки ден. Но не защото искаме да хванем повече болни, а защото искаме да направим защитна стена, с която да си предпазим пациентите", каза д-р Балтов.

Директорът на „Пирогов” твърди, че всеки човек има 4-5 контактни от първи ред. Той е на мнение, че всеки контактен на заразен трябва да прекара карантина, за да се спре разпространението на заразата.

Според него има леко отслабване на вируса и не очаква нов пик на заразата през септември. Призовава хората да продължат да спазват правилото за „трите д-та“: дисциплина, дистанция и дезинфекция.


Прочетете още:

180 нови случая на Covid-19 и шестима излекувани

Инфографика: Covid-19 в България (към 5 юли)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"