Ново изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, дава сигнал, че хората, които са носили маска при инфектиране с коронавирус, може да карат болестта по-леко и да се имунизират, без да боледуват с клинични прояви на Covid-19.

Данните от публикацията бяха съобщени от проф. Тодор Кантарджиев на седмичния брифинг на Министерството на здравеопазването във връзка с епидемията.

Той напомни, че до същия извод са стигнали и учени от Германия при първото голямо изследване на масова зараза при карнавал в Гангелт, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

"Тези хора, които са се заразили на масови събирания и с близък контакт, поемат голям вирусен товар и карат много тежка инфекция. Хората с маски или тези, които са поддържали разстояние, го карат по-лесно. Сега в NEJM излезе статия, която все още няма медицински доказателства, но казва - когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш, ставаш вирусоносител, без да боледуваш и без клинични прояви. За да бъде медицински доказано, трябва да се изследва върху поне 10 000 случая, но този извод е много вероятен и логичен. Нека да се замислят хората, които не носят маска и се подиграваха", каза той.

Резултатите от PCR тестовете може да се забавят

Проф. Кантарджиев предупреди, че лабораториите, които провеждат PCR тестовете, вече се претоварват с големия брой проби.

Още двама учители починаха след зараза с Covid-19

"PCR резултатът излиза след един ден, но след една седмица ще става за 2-3 дни. Лабораториите се натовариха. Хората са уморени, техниката не издържа на денонощна работа от 8 март", каза той.

Кантарджиев отново призова личните лекари, болниците и "Спешна помощ" да започнат да прилагат антигенните тестове за Covid-19, които много по-бързо доказват вируса, ако човекът заразява.

"Тестът се прави от обучен медицински служител, лекар, сестра, фелдшер, санитар може да го прави. Това е първият скрининг за коронавирус. Струва 15-20 лева. Трябва да го има в приемните отделения, Спешна помощ, училищата и в трудовите колективи. Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират, а не да разчитаме на 10-тина инспектори от РЗИ", каза той, като призова инспекторите от БАБХ да се мобилизират и да помагат в контрола за спазване на мерките за сигурност в хранителните магазини и кетъринг услугите.

"Храната за кетъринг трябва да е със спазени хигиенни условия. 2 минути пицата в микровълнова печка - няма коронавирус", каза още той.

Кантарджиев призова още всеки да носи маска в градския и междуградския транспорт.

"Докато може - винаги трябва прозорецът на превозното средство да бъде отворен. Това намалява с пъти вероятността от зараза. Ние не сме богата Швеция, в която има по 2 метра отстояние между пътуващите в градския транспорт. Важни са маските, хигиената на ръцете и отворените прозорци", казва още той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести посочи, че не бива да се прекалява с приема на витамин D или с имуностимулатори в големи количества.

"Да не се предозира витамин Д, да не се използват имуностимулатори в големи количества. Не трябва постоянно да се стимулира имунната система - по-добре е това да се прави с добро хранене, физическа активност и спокойствие. Който не издържа, нека да не гледа постоянно телевизия, защото наистина нещата се преекспонират. Това е и причината хората с удоволствие да слушат ненаучни източници", коментира още Тодор Кантарджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос