Ново изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, дава сигнал, че хората, които са носили маска при инфектиране с коронавирус, може да карат болестта по-леко и да се имунизират, без да боледуват с клинични прояви на Covid-19. 

Данните от публикацията бяха съобщени от проф. Тодор Кантарджиев на седмичния брифинг на Министерството на здравеопазването във връзка с епидемията. 

Той напомни, че до същия извод са стигнали и учени от Германия при първото голямо изследване на масова зараза при карнавал в Гангелт, провинция Северен Рейн-Вестфалия. 

"Тези хора, които са се заразили на масови събирания и с близък контакт, поемат голям вирусен товар и карат много тежка инфекция. Хората с маски или тези, които са поддържали  разстояние, го карат по-лесно. Сега в NEJM излезе статия, която все още няма медицински доказателства, но казва - когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш, ставаш вирусоносител, без да боледуваш и без клинични прояви. За да бъде медицински доказано, трябва да се изследва върху поне 10 000 случая, но този извод е много вероятен и логичен. Нека да се замислят хората, които не носят маска и се подиграваха", каза той. 

Резултатите от PCR тестовете може да се забавят

Проф. Кантарджиев предупреди, че лабораториите, които провеждат PCR тестовете, вече се претоварват с големия брой проби. 

Още двама учители починаха след зараза с Covid-19

"PCR резултатът излиза след един ден, но след една седмица ще става за 2-3 дни. Лабораториите се натовариха. Хората са уморени, техниката не издържа на денонощна работа от 8 март", каза той. 

Кантарджиев отново призова личните лекари, болниците и "Спешна помощ" да започнат да прилагат антигенните тестове за Covid-19, които много по-бързо доказват вируса, ако човекът заразява. 

"Тестът се прави от обучен медицински служител, лекар, сестра, фелдшер, санитар може да го прави. Това е първият скрининг за коронавирус. Струва 15-20 лева. Трябва да го има в приемните отделения, Спешна помощ, училищата и в трудовите колективи. Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират, а не да разчитаме на 10-тина инспектори от РЗИ", каза той, като призова инспекторите от БАБХ да се мобилизират и да помагат в контрола за спазване на мерките за сигурност в хранителните магазини и кетъринг услугите. 

"Храната за кетъринг трябва да е със спазени хигиенни условия. 2 минути пицата в микровълнова печка - няма коронавирус", каза още той.

Кантарджиев призова още всеки да носи маска в градския и междуградския транспорт. 

"Докато може - винаги трябва прозорецът на превозното средство да бъде отворен. Това намалява с пъти вероятността от зараза. Ние не сме богата Швеция, в която има по 2 метра отстояние между пътуващите в градския транспорт. Важни са маските, хигиената на ръцете и отворените прозорци", казва още той. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести посочи, че не бива да се прекалява с приема на витамин D или с имуностимулатори в големи количества. 

"Да не се предозира витамин Д, да не се използват имуностимулатори в големи количества. Не трябва постоянно да се стимулира имунната система - по-добре е това да се прави с добро хранене, физическа активност и спокойствие. Който не издържа, нека да не гледа постоянно телевизия, защото наистина нещата се преекспонират. Това е и причината хората с удоволствие да слушат ненаучни източници", коментира още Тодор Кантарджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC