Проф. Кантарджиев: Ако човек носи маска, когато се зарази, може да прекара Covid-19 по-леко

Ново изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, дава сигнал, че хората, които са носили маска при инфектиране с коронавирус, може да карат болестта по-леко и да се имунизират, без да боледуват с клинични прояви на Covid-19.

Данните от публикацията бяха съобщени от проф. Тодор Кантарджиев на седмичния брифинг на Министерството на здравеопазването във връзка с епидемията.

Той напомни, че до същия извод са стигнали и учени от Германия при първото голямо изследване на масова зараза при карнавал в Гангелт, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

"Тези хора, които са се заразили на масови събирания и с близък контакт, поемат голям вирусен товар и карат много тежка инфекция. Хората с маски или тези, които са поддържали разстояние, го карат по-лесно. Сега в NEJM излезе статия, която все още няма медицински доказателства, но казва - когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш, ставаш вирусоносител, без да боледуваш и без клинични прояви. За да бъде медицински доказано, трябва да се изследва върху поне 10 000 случая, но този извод е много вероятен и логичен. Нека да се замислят хората, които не носят маска и се подиграваха", каза той.

Резултатите от PCR тестовете може да се забавят

Проф. Кантарджиев предупреди, че лабораториите, които провеждат PCR тестовете, вече се претоварват с големия брой проби.

Още двама учители починаха след зараза с Covid-19

"PCR резултатът излиза след един ден, но след една седмица ще става за 2-3 дни. Лабораториите се натовариха. Хората са уморени, техниката не издържа на денонощна работа от 8 март", каза той.

Кантарджиев отново призова личните лекари, болниците и "Спешна помощ" да започнат да прилагат антигенните тестове за Covid-19, които много по-бързо доказват вируса, ако човекът заразява.

"Тестът се прави от обучен медицински служител, лекар, сестра, фелдшер, санитар може да го прави. Това е първият скрининг за коронавирус. Струва 15-20 лева. Трябва да го има в приемните отделения, Спешна помощ, училищата и в трудовите колективи. Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират, а не да разчитаме на 10-тина инспектори от РЗИ", каза той, като призова инспекторите от БАБХ да се мобилизират и да помагат в контрола за спазване на мерките за сигурност в хранителните магазини и кетъринг услугите.

"Храната за кетъринг трябва да е със спазени хигиенни условия. 2 минути пицата в микровълнова печка - няма коронавирус", каза още той.

Кантарджиев призова още всеки да носи маска в градския и междуградския транспорт.

"Докато може - винаги трябва прозорецът на превозното средство да бъде отворен. Това намалява с пъти вероятността от зараза. Ние не сме богата Швеция, в която има по 2 метра отстояние между пътуващите в градския транспорт. Важни са маските, хигиената на ръцете и отворените прозорци", казва още той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести посочи, че не бива да се прекалява с приема на витамин D или с имуностимулатори в големи количества.

"Да не се предозира витамин Д, да не се използват имуностимулатори в големи количества. Не трябва постоянно да се стимулира имунната система - по-добре е това да се прави с добро хранене, физическа активност и спокойствие. Който не издържа, нека да не гледа постоянно телевизия, защото наистина нещата се преекспонират. Това е и причината хората с удоволствие да слушат ненаучни източници", коментира още Тодор Кантарджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023